Το Eurogroup δεν ενέκρινε τη δόση -Διορία δύο εβδομάδων στην κυβέρνηση

Το Eurogroup δεν ενέκρινε τη δόση -Διορία δύο εβδομάδων στην κυβέρνηση

H επένδυση στο Ελληνικό και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί παραμένουν σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει στο Eurogroup απόφαση για την εκταμίευση δόσης στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, από το Eurogroup δόθηκαν δύο εβδομάδες διορία στην ελληνική κυβέρνηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση δόσης μέχρι τις 15 Μαρτίου (μέχρι να συνεδριάσει το Κοινοβούλιο της Γερμανίας).

Αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αναγνωρίζεται σταδιακή πρόοδος, αλλά η εικόνα παραμένει μέτρια. Οι θεσμοί επιμένουν ότι θέλουν οι πλειστηριασμοί να διεξάγονται ομαλά και σε όλα τα γεωγραφικά ύψη και πλάτη της χώρας.

«Τεχνικής φύσης» χαρακτηρίζουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών τα όσα απομένουν να γίνουν για την υλοποίηση των δύο τελευταίων προαπαιτουμένων, η ολοκλήρωση των οποίων θα κρίνει και την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο σημερινό Eurogroup συζητήθηκε η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου.

Τη Δευτέρα στην Αθήνα τα κλιμάκια των δανειστών

Στο μεταξύ, αν και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος δεν έχει κλείσει, ξεκινά ήδη η τέταρτη.

«Τα κλιμάκιά μας θα είναι στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, για την τέταρτη αξιολόγηση. Δεν θα περιμένουμε να κλείσει επίσημα η τρίτη, γιατί περιμένουμε ότι αυτό θα γίνει», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup.

Εκτός ελέγχου της κυβέρνησης οι εκκρεμότητες

Τόσο ο Μάριο Σεντένο, όσο και ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισαν ότι τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα -η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί- είναι ζητήματα που δεν είναι στον έλεγχο της κυβέρνησης.

«Εχουμε εξαιρετικά νέα για την Ελλάδα. Οι Θεσμοί μας ενημέρωσαν για την εφαρμογή σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων. Είναι αποτέλεσμα τεράστιας προσπάθειας από την ελληνική κυβέρνηση και ισχυρής ιδιοκτησίας του προγράμματος», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup. «Τα δύο εκκρεμή ζητήματα είναι εκτός ελέγχου της κυβέρνησης και είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν σύντομα. Η μπάλα είναι στην πλευρά μας τώρα. Οι εθνικές διαδικασίες, για την έγκριση της εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ, θα ξεκινήσουν μόλις επιβεβαιωθεί η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η τεχνική εργασία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το 99% των προαπαιτούμενων και συμπλήρωσε ότι τα δύο εναπομείναντα θα έχουν εφαρμοστεί έως το επόμενο Eurogroup, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

«Θα παρακολουθούμε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς»

Και οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι τις επόμενες εβδομάδες οι Θεσμοί θα παρακολουθούν προσεκτικά την εφαρμογή των ηλεκτρονική πλειστηριασμών.

«Η κυβέρνηση έκανε τις απαραίτητες ενέργειες, τώρα πρέπει να αξιολογήσουμε αν εφαρμόζονται σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε ο Σεντένο για το θέμα.

Σε ό,τι αφορά την επιτήρηση για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Πορτογάλος σχολίασε «Δεν περιμένουμε πολλές διαφωνίες στους διακανονισμούς για την εποπτεία», ενώ αναφερόμενος στο πακέτο για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους, ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι πρέπει να είναι έτοιμο έως το Eurogroup του Μαΐου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου.

Σημείωσε ακόμη ότι μέχρι το Πάσχα η Αθήνα θα πρέπει να έχει παρουσιάσει την ελληνική στρατηγική για την ανάπτυξη μετά το μνημόνιο.

«Θερμό επεισόδιο» Τσακαλώτου-Ντράγκι

Ο συνήθως ήρεμος Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερράγη στο αποψινό Eurogroup μετά από δύο παρεμβάσεις του Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με την Καθημερινή η ένταση που σημειώθηκε μεταξύ του Ελληνα υπουργού οικονομικών και του επικεφαλής της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκλήθηκε από δύο βασικά θέματα.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι Ελληνες συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τoυς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε πολύ έντονα στο σχόλιο του κ. Ντράγκι προς έκπληξη των υπόλοιπων συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με το euro2day ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στον πρόεδρο της ΕΚΤ ότι πρέπει να είναι πιο λεπτομερειακός και να πει τι ακριβώς εννοεί π.χ. πόσοι πλειστηριασμοί την ημέρα και πόσα έσοδα, υπερασπιζόμενος τον τρόπο που κατάρτισε το ελληνικό ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο παρελθόν και στις παρεμβάσεις που έχουν κάνει οι θεσμοί σε μία σειρά από θέματα, όπως στον τομέα της εκπαίδευσης.

Επίσης έγινε αναφορά από τον κ. Ντράγκι στην πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων όπου αντί να μειωθεί η απόδοση τους όπως συνηθίζεται, αυξήθηκε.

Σεντένο: Συχνά υπάρχουν έντονες στιγμές, δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποβάθμιζαν το συμβάν και ανέφεραν πως ο κ. Τσακαλώτος έχει μια εξαιρετική σχέση με τον Μάριο Ντράγκι.

Ερωτηθείς για το συμβάν ο Μάριο Σεντένο είπε πως «δεν συνέβη κάτι ιδιαίτερο» και πως συχνά υπάρχουν έντονες στιγμές στο Eurogroup.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε στους δημοσιογράφους ότι «υπερεκτιμούν αυτό που έγινε,

Ωστόσο, ούτε ο Σεντέντο ούτε ο Μοσκοβισί απάντησαν στο ερώτημα εάν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Ντράγκι έφυγαν από την αίθουσα του Eurogroup για να συνεχίσουν την συζήτησή τους εκτός.

iefimerida.gr

ADVERTORIALS