Συνέχεια προκλήσεων από Αγκυρα: Ανανέωσε τη Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ

Συνέχεια προκλήσεων από Αγκυρα: Ανανέωσε τη Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ

 

Τρία εικοσιτετράωρα πριν την εκπνοή της Navtex στη βάση της οποίας πραγματοποιούνται ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ η Τουρκία ανακοίνωσε πως ανανεώνει την δέσμευση των περιοχών για συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι με πρόσχημα ναυτικά γυμνάσια η Άγκυρα εμποδίζει τη δράση του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ENI στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα προκαλέσει την αναβολή των ερευνητικών εργασιών στο γεωτρητικό στόχο «Σουπιά» και την αναχώρηση του γεωτρύπανου από την περιοχή όπου βρίσκεται ακινητοποιημένο επί περίπου 10 ημέρες.

Η ανανέωση της Navtex ουσιαστικά ρίχνει αυλαία στις παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου που έχει προκληθεί, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή Κύπρου. Το γεωτρύπανο σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει θα αποχωρήσει από την περιοχή λόγω προγραμματισμένων εργασιών σε άλλη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΣΚΑΪ, η Κύπρος ετοιμάζει διάβημα στον ΟΗΕ ενώ αναμένεται και η αντίδραση της ιταλικής εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του διπλωματική επίλυση του ζητήματος.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

ADVERTORIALS