Τί πρέπει να γνωρίζω για τον ύπνο στις γάτες & Πόσες ώρες κοιμούνται;

Τί πρέπει να γνωρίζω για τον ύπνο στις γάτες & Πόσες ώρες κοιμούνται;

 Είναι αποδεδειγμένο πως τα μικρά μας αιλουροειδή περνούν περίπου το 1/3 της ζωής τους στην ‘’αγκαλιά του Ορφέα’’, κοιμούνται δηλαδή γύρω στις 12-16 ώρες τη μέρα, κάτι που ίσως φαίνεται παράξενο, δεδομένου ότι ο μέσος όρος ύπνου στον άνθρωπο είναι γύρω στις 7ώρες. Ποιοί είναι, όμως, οι λόγοι που οι μικροί μας νιαούρηδες κοιμούνται τόσο πολύ και υπάρχει, άραγε, τρόπος να κοιμούνται καλύτερα;

Λόγοι που οι γάτες κοιμούνται υπερβολικά πολύ.

  1. Διατήρηση ενέργειας.

 Μπορεί να έχετε μια γατούλα για κατοικίδιο και να τη βλέπετε να χουχουλιάζει στον καναπέ, μη σας ξεγελούν, όμως, η γλυκιά της όψη και οι καθημερινές της συνήθειες. Οι γάτες είναι απόγονοι των μεγάλων αιλουροειδών και δεινοί θηρευτές που κυνηγούν τη τροφή τους και καταναλώνουν πολλή ενέργεια, συνεπώς είναι λογικό να αναπληρώνουν τη χαμένη ενέγεια αφιερώνοντας λίγες παραπάνω ώρες ύπνου.

  1. Γατίσιος ‘’υπνάκος’’.

 Μια κοινή συνήθεια για όλες τις γάτες είναι ο σύντομος ύπνος 15-30 λεπτών κατά τη διάρκεια του οποίου οι γάτες απλά ξεκουράζονται όντας σε πλήρη επαγρύπνιση και ετοιμότητα. Λέγεται μάλιστα ότι στην αρχαία Αίγυπτο που οι γάτες λατρεύονταν ως ιερά πλάσματα και θεοί, οι άνθρωποι υιοθετούσαν αυτή τη συνήθεια των αιλουροειδών η οποία κρατά μέχρι σήμερα.

  1. Ηλικία.

 Σαφέστατα η ηλικία είναι σημαντικός παράγοντας και καθορίζει τη διάρκεια του ύπνου. Τόσο τα μωρά γατάκια όσο και οι ηλικιωμένες γάτες χρειάζονται περισσότερες ώρες ύπνου, τα μεν, γιατί σπαταλούν πολλή ενέργεια στην ανάπτυξη και το παιχνίδι τους καθημερινά, οι δε, γιατί δεν αντέχουν πολύ ξεφάντωμα ειδικά αν αντιμετωπίζουν αρθρητικά προβλήματα.

  1. Ο καιρός.

 Ο κρύος και βροχερός καιρός μας κάνει όλους λίγο περισσότερο νιαούρηδες και δεν αρέσει καθόλου στις αγαπητές γατούλες οι οποίες σε αυτή τη περίπτωση αναζητούν μια οικεία και ζεστή γωνιά για έναν ‘’υπνάκο’’.

  1. Η προσωπικότητα.

 Ανάλογα με τον χαρακτήρα, τη ράτσα και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μιας γάτας εξαρτάται η όρεξη της για ύπνο. Για παράδειγμα οι Μέιν κουν και Ράγκντολ γάτες που διακρίνονται για την έμφυτη τάση προς χαλάρωση και ξεκούραση κοιμούνται περισσότερες ώρες από άλλες ράτσες.

  1. Νωχελικότητα-Τεμπελιά.

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι πιθανόν το κατοικίδιο σας βαριέται,  δεν ξέρει με τί να ασχοληθεί και προτιμά μια ήσυχη γωνιά να κοιμηθεί αντί πολλών ατόμων γύρω του που προκαλούν φασαρία. Ως γνωστόν οι γάτες έχουν το ‘’θάρρος ης γνώμης’’ τους και αποφασίζουν μόνες τους τί θέλουν! Γενικά έχετε υπόψιν ότι οι γάτες κοιμούνται όταν βαριούνται, όταν τεμπελιάζουν, έχει κρύο και είναι χορτάτες.

  1. Ώρες της μέρας.

Πιθανότατα δεν γνωρίζετε ότι τα αιλουροειδή από μικρή ηλικία είναι πλάσματα του λυκόφωτος και απολαμβάνουν να παίζουν περισσότερο το βράδυ και τα χαράματα παρά τη μέρα που την εκμεταλλεύονται για ύπνο και ξεκούραση. Όσο μεγαλώνουν, βέβαια,ο τρόπος ζωής τους αλλάζει και κοιμούνται τις νυχτερινές ώρες.

Στάδια ύπνου.

  • · Ύπνος REM.

Οι γάτες αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στα διάφορα στάδια ύπνου απ’ότι οι άνθρωποι. Ο ύπνος rem(στάδιο του ύπνου όπου αρχίζει ο βαθύς ύπνος και όσοι κοιμούνται μπορεί να βλέπουν όνειρα) στους ανθρώπους διαρκεί από 19 λεπτά έως 2 ώρες, ενώ στις γάτες διαρκεί μόλις 6 λεπτά. Σε αυτό το στάδιο θα παρατηρήσετε ότι τα πατουσάκια τους και η μουσούδα τους ίσως κουνιούνται.

  • · Ελαφρύς ύπνος.

Αυτό το στάδιο καταλαμβάνει τις περισσότερες ώρες του συνολικού ύπνου μιας γάτας, όπου η όσφρηση και η ακοή βρίσκονται σε επαγρύπνιση και ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να ξυπνήσει. Συνήθως οι γάτες κοιμούνται όρθιες ή σε καθιστή στάση σφίγγοντας τους μύες τους. 

Παράγοντες βελτίωσης του ύπνου μιας γάτας.

  • · Τροφή.

 Οι ποιοτικές γατοτροφές που συνδυάζουν ωραία γεύση και υψηλή περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών καλύπτουν τις ανάγκες μιας γάτας και παρέχουν όλη την απαιτούμενη ενέργεια που καταναλώνεται ημερισίως. Αντίθετα με χαμηλής ποιότητας γατοτροφές τα ζωάκια κουράζονται περισσότερο και πέφτουν σε λήθαργο.

  • · Άσκηση.

Μετά από μια κουραστική μέρα ο ύπνος είναι πολύ καλύτερος και απολαυστικός για όλους. Λίγη άσκηση και παιχνίδι είναι αρκετά να κουράσουν το κατοικίδιο σας και να κοιμηθεί πολύ καλύτερα χωρίς να σας ενοχλήσει όλο το βράδυ. Ειδικά αν δεν σας αρέσει το πολύ πρωινό ξύπνημα φροντίστε να έχετε αφήσει στη γάτα παιχνίδια με τα οποία παίζει και μόνη της ή να έχει κουραστεί από το βράδυ για να απολαύσετε όλοι έναν τέλειο ύπνο!

  • · Κρεβάτι.

Το κατάλληλο κρεβάτι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για ευχάριστο και ξεκούραστο ύπνο, ιδαίτερα όταν πρόκειται για τα μικρά μας αιλουρειδή που είναι απαιτητικά. Επίσης, αν έχετε περισσότερα από ένα κατοικίδια μέσα στο σπίτι δώστε τους ξεχωριστά κρεβατάκια ύπνου, καθώς οι γάτες είναι πολύ κτητικές και δεν τις αρέσει να μοιράζονται πράγματα τους.

Ανακαλύψτε μία μεγάλη ποικιλία από είδη για γάτες και αξεσουάρ σκύλου!

  • · Γεύματα.

‘’Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει’’ λένε, εν προκειμένω, νηστικό αρκούδι δεν κοιμάται! Καλό θα ήταν προτού κοιμηθεί η γάτα σας να την έχετε ταϊσει σωστά ή να έχετε γεμίσει το μπολ φαγητού της σε περίπτωση που θελήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή να φάει χωρίς να σας ενοχλήσει.

Αν έχετε επιμεληθεί όλα τα παραπάνω και η γάτα εξακολουθεί να σας ξυπνάει την ώρα που κοιμάστε αγνοείστε την και μη της δίνετε θάρρος, διαφορετικά θα συνεχίσει να σας ενοχλεί χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.

 Τέλος, αυτοί είναι οι λόγοι που οι μικρές μας χνουδόμπαλες απολαμβάνουν έναν πολύωρο ύπνο και  όσο παράξενο φαίνεται οι γάτες όντως κουράζονται αρκετά μέσα στη μέρα, ειδικά αν φροντίζουν μόνες για τη τροφή τους. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τις προσφέρετε κατάλληλη τροφή, λίγη άσκηση-παιχνίδι και ένα αναπαυτικό μέρος να κοιμούνται.

Το άρθρο έχει επιμεληθεί η συνακτική ομάδα του Petvet24 – Pet shop!

ADVERTORIALS