Καταργείται το 2025 το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες

Καταργείται το 2025 το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες

Του Προκόπη Χατζηνικολάου
kathimerini.gr

Στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, νωρίτερα δηλαδή κατά δύο έτη, προχωράει η κυβέρνηση με βάση όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης στο συνέδριο των Δελφών. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει στην προεκλογική περίοδο του 2023: «Σκοπός μας είναι μέχρι το 2027 να σβήσει το τέλος επιτηδεύματος, όσο θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση». Με τις αλλαγές όμως στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών και τη θέσπιση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για τους επαγγελματίες, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έρχεται ταχύτερα καθώς παράλληλα αυξάνονται και οι φόροι που θα πληρώσουν.

Συνολικά το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης για το επόμενο έτος ανέρχεται στα 870 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι υψηλότερο από αυτό που είχε υπολογιστεί στο πρόγραμμα σταθερότητας (τον Απρίλιο του 2023) για το 2025 κατά 261 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του ποσού είναι αποτέλεσμα:

• Της νωρίτερης κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος (αρχικά είχε υπολογιστεί να καταργηθεί σταδιακά σε τρία χρόνια) που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με το ποσό των 120 εκατ. ευρώ.

• Της μονιμοποίησης επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

Συνολικά το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κ. Χατζη-δάκης για το 2025 φτάνει τα 870 εκατ. ευρώ.

• Της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα και το 2025 (κόστος 20 εκατ. ευρώ).

• Της αύξησης κατά 15 εκατ. ευρώ του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.

Τα πρόσθετα μέτρα θα καλυφθούν από την αύξηση των δημοσίων εσόδων και οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα σταθερότητας που ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το τέλος επιτηδεύματος φέτος περίπου 700.000 επαγγελματίες θα πληρώσουν μειωμένο τέλος κατά 50% (325 ευρώ), ενώ από το 2025 καταργείται οριστικά.

Ωστόσο το τέλος επιτηδεύματος θα διατηρηθεί για τις επιχειρήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται η κατάργηση για τα νομικά πρόσωπα. Σήμερα πάντως απαλλάσσονται, μεταξύ άλλων, από το τέλος επιτηδεύματος επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

ADVERTORIALS