Σωτήρης Συλαϊδόπουλος: Ο προπονητής που απέδειξε ότι δεν υπάρχει «ταβάνι» στα όνειρα

Σωτήρης Συλαϊδόπουλος: Ο προπονητής που απέδειξε ότι δεν υπάρχει «ταβάνι» στα όνειρα

Ο «αρχιτέκτονας» που έκανε μία ομάδα παιδιών να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος απλώς επιβεβαίωσε τον πετυχημένο τρόπο που δουλεύει στις ακαδημίες και το Gazzetta σας κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν του.

«Πρωταθλητές Ευρώπης, δύο λέξεις, δεν ξέρω αν μπορούμε να κατανοήσουμε, ακριβώς τι έχουμε κάνει», ήταν τα πρώτα λόγια του Συλαϊδόπουλου λίγα λεπτά μετά την ιστορική στιγμή όπου για πρώτη φορά, ένας ελληνικός σύλλογος σήκωσε το ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Ο 45χρονος προπονητής ήταν ο... αρχιτέκτονας αυτής της επιτυχίας, ο άνθρωπος που έκανε αυτή την ομάδα να ξεδιπλώσει στον αγωνιστικό χώρο το πλούσιο ταλέντο της και που μετέτρεψε το άγχος σε... φλόγα στα μάτια των παιδιών.

Ένας άνθρωπος που ξεκίνησε την προπονητική στην Κω, έπιασε την ευκαιρία που του έδωσε ο Παναθηναϊκός και πλέον μοιράζει τις ποδοσφαιρικές του γνώσεις στα μικρά κλιμάκια του Ολυμπιακού αλλά και στο πλάι του Μεντιλίμπαρ.

Το Gazzetta κάνει μία αναδρομή στην πορεία του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου, του προπονητή που κατάφερε να βάλει το όνομά του στην ιστορία του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ολοκλήρωσε πρόωρα την ποδοσφαιρική του καριέρα

Γεννήθηκε στην Κω και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στον τοπικό Ανταγόρα και έμεινε εκεί μέχρι το 1999, όταν μεταπήδησε στον Πανιώνιο σε ηλικία 20 ετών.

Ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο τον άφησε εκτός δράσης για μεγάλο διάστημα, με αποτέλεσμα να μην επιστρέψει ποτέ ξανά στο επίπεδο που ήταν. Αυτό συνέβη στα τέλη του 2000 και επέστρεψε στη δράση το 2004 όταν έπαιξε σε ομάδα στη Κω.

Δεν επέστρεψε ποτέ πίσω στο επίπεδο που ήταν με αποτέλεσμα να παίξει σε τοπικές ομάδες στη Κω μέχρι το 2009 όταν και επέλεξε να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Η επιτυχία στην Κω που τον έφερε στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού

Από την πρώτη στιγμή που έγινε προπονητής, ο Συλαϊδόπουλος έδειξε το ταλέντο του, φτάνοντας γρήγορα μέχρι και την πρώτη ομάδα του Ανταγόρα στο τοπικό της Κω.

Μάλιστα εκεί κατάφερε να πανηγυρίσει και την άνοδο στην Γ' Εθνική τη σεζόν 2014/15, παρουσιάζοντας μία εξαιρετική δουλειά και κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Παναθηναϊκός, με το «τριφύλλι» να του κάνει πρόταση έπειτα από εισήγηση του Γιάννη Σαμαρά και μετακομίζει μόνιμα στην Αθήνα το 2015.

ελλάδα

Αρχικά στην Κ13 και Κ14 του Παναθηναϊκού και έπειτα στην ομάδα της Κ17, όπου συνάντησε παίκτες όπως ο Αλεξανδρόπουλος, ο Βαγιαννίδης, ο Ζαγαρίτης και άλλοι.

Το 2018 έφτασε κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα στη διαδικασία των πέναλτι. Το γεγονός ότι δεν κέρδισε κάποιο τρόπαιο, δεν αναίρεσε σε καμία περίπτωση την επιτυχημένη πορεία του στα γήπεδα των ακαδημιών.

ελλάδα

Τα παιδιά που έβγαλε στο «τριφύλλι», η αποχώρηση και η πρόταση του Ολυμπιακού

Με τις ευλογίες του, είδε πολλά παιδιά από τις ακαδημίες να παίρνουν τα ηνία στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού, έχοντας προετοιμάσει τον καθένα τους για να μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλότερο επίπεδο.

Παίκτες όπως ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος, ο Νίκος Χριστογεώργος, ο Γιώργος Βαγιαννίδης, ο Βασίλης Ζαγαρίτης, ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης ή ο Ανδρέας Αθανασακόπουλος.

Όταν ο Ντάνι Πογιάτος απολύθηκε από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, ο Συλαϊδόπουλος έκατσε στον πάγκο της πρώτης ομάδας ως υπηρεσιακός προπονητής και στη συνέχεια παρέμεινε στο σταφ του Λάζλο Μπόλονι.

ελλάδα

Μόλις απολύθηκε Ρουμάνος τεχνικός, ο Συλαϊδόπουλος ολοκλήρωσε τη σεζόν ως υπηρεσιακός προπονητής μετρώντας μία ισοπαλία (0-0) με Άρη και μία βαριά ήττα από Ολυμπιακό (1-4). Κάπως έτσι ήρθε το τέλος της συνεργασίας του με τους «πράσινους» αλλά δεν έμεινε για πολύ χωρίς δουλειά.

Το ίδιο καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός έψαχνε προπονητή για την Κ17 και ο Έλληνας τεχνικός ήταν ο εκλεκτός για τη συγκεκριμένη θέση. Ο ίδιος από την άλλη ήταν θετικός να ενσωματωθεί στην ακαδημία των «ερυθρολεύκων».

ελλάδα

 

Η αναδιαμόρφωση της Κ19 και η «προαγωγή» στο σταφ του Μεντιλίμπαρ

Η «προαγωγή» δεν άργησε να έρθει για την Κ19 όπου ο Συλαϊδόπουλος έβαλε τα θεμέλια για μία δουλειά που οδήγησε το συγκεκριμένο τμήμα πίσω στα πρωταθλήματα τη σεζόν 2022/23 και έπειτα από έξι ολόκληρα χρόνια.

Ανάμεσα σε αυτούς τους παίκτες ήταν και ο Αλέξης Καλογερόπουλος που φέτος πήγε στον Βόλο ως δανεικός και βρίσκεται στη λίστα με τους 100 υποψηφίους για το βραβείο «Golden Boy 2024».

ελλάδα

Αρκετοί από το φετινό ρόστερ προβιβάστηκαν στην δεύτερη ομάδα που αγωνίζεται στη Super League 2 παίρνοντας μία γεύση από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Μάλιστα, μετά την απόλυση του Κάρλος Καρβαλιάλ, το γεγονός ότι ήταν στον πάγκο της πρώτης ομάδας ως υπηρεσιακός τον έκανε τον πρώτο Έλληνα που θα έχει διατελέσει τον ίδιο ρόλο σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Η έλευση του Μεντιλίμπαρ δεν τον άφησε στην Κ19 αλλά τον πρόσθεσε στο σταφ ως βοηθό προπονητή.

«Είναι η απαρχή για να πιστέψουν οι Έλληνες στους Έλληνες παίκτες»

Οι ατάκες του μετά το παιχνίδι με τη Μίλαν ήταν ξεχωριστές. Ο άνθρωπος που οδήγησε αυτή την παρέα στην κορυφή ολόκληρης της Ευρώπης, δεν δίστασε να παραδεχθεί πως αυτός ο τίτλος μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για να υπάρξει εμπιστοσύνη στον Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Πως υπάρχει μέλλον για ελληνικό ποδόσφαιρο και είναι πιο δυνατό από όσο νομίζουν οι «έξω». Ο 45χρονος προπονητής, από την άλλη, αποκάλυψε όσα είπε στα αποδυτήρια στο ημίχρονο, ρίχνοντας το... λάδι στη φωτιά μέσα στο μυαλό των ποδοσφαιριστών.

«Υπάρχουν 45 λεπτά και μετά δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Και απο τη στιγμή που το αξίζουμε, δείχνουμε ότι είμαστε καλύτεροι, πρέπει να γυρίσουμε με το τρόπαιο». Με αυτά τα λόγια επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο ο Ολυμπιακός.

Με αυτές τις φράσεις, οι παίκτες του Συλαϊδόπουλου πέτυχαν τρία γκολ σε έξι λεπτά (!), το ένα καλύτερο από άλλο. Με αυτή την ορμή, σε κάθε μονομαχία, σε κάθε φάση, τα μάτια τους γυάλιζαν, οι εκφράσεις στο πρόσωπό τους μαρτυρούσαν πως αυτός ο τίτλος δεν χάνεται.

Όπως είπε και ο πρόεδρος της ομάδας, μετά την Ίντερ στα νοκ-άουτ, «εδώ που φτάσατε, μπορείτε να το πάρετε». Και όντως ίσχυε. Και για αυτό, κομβικό ρόλο έπαιξε ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος.

Πηγή: www.gazzetta.gr 

ADVERTORIALS