Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα

Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα

Σε νέο ιστορικό χαμηλό κατρακύλησε σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, διολισθαίνοντας στο 7,2775 εν μέσω εντεινόμενων εικασιών ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει πλέον εξαντλήσει την ικανότητα της να συγκρατεί την αποδυνάμωση του νομίσματος πέρα από το

ψυχολογικό επίπεδο των 7 λιρών/δολ. χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά της αλλά και δανεισμένο χρήμα από τις εμπορικές τράπεζες της χώρας.

Το προηγούμενο χαμηλό στο 7,2692 είχε σημειωθεί στις 7 Μαΐου. Σημειώνεται ότι το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από 18% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος.

Όπως γράφει το capital.gr, η λίρα σημείωσε σήμερα χαμηλό και έναντι του ευρώ, κατρακυλώντας στο 8,6342.

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και οι πιέσεις από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τόνωση της ανάπτυξης μέσω της πιστωτικής επέκτασης έχουν διαμορφώσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για το εγχώριο νόμισμα.

  • Το σκηνικό περιπλέκουν ακόμα περισσότερο οι γεωπολιτικές ανησυχίες που έχει προκαλέσει η εμπλοκή της Τουρκίας σε Συρία, Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, η πολιτική των παρεμβάσεων για τον μετριασμό των πιέσεων με τη χρήση ξένου νομίσματος που η κεντρική τράπεζα δανείζεται από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα φαίνεται να έχει φτάσει στα όρια της.

Σήμα κινδύνου από το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του “2020 External Sector Report: Global Imbalances and the COVID-19 Crisis” που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα προειδοποίησε την Τουρκία ότι οι υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες που εμφανίζει και τα χαμηλά αποθεματικά καθιστούν την οικονομία της χώρας ευάλωτη σε πιθανές διαταραχές.

Το Ταμείο σημειώνει εξάλλου στην έκθεση του ότι τα ακαθάριστα αποθεματικά υποχώρησαν κατά $22 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου. Σημειώνει παράλληλα ότι η Τουρκία θα πρέπει να υιοθετήσει μέτρα για να χαλιναγωγήσει την πιστωτική ανάπτυξη, να αυξήσει τα αποθεματικά και να ενισχύσει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, ενώ θα πρέπει να πετύχει τη μείωση του πληθωρισμού σε μόνιμη βάση.

Επαναξιολόγηση της νομισματικής πολιτικής

Η ραγδαία υποχώρηση του νομίσματος τροφοδοτεί εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αυξήσει τα επιτόκια της. Η τράπεζα κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια της στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, έχοντας ωστόσο προηγουμένως πραγματοποιήσει συνολικά εννέα διαδοχικές μειώσεις, “κόβοντας” συνολικά 1.575 μονάδες βάσης από τα επιτόκια.

Η κατρακύλα της λίρας παρά το “κάψιμο” των αποθεματικών στην υπεράσπιση του δεν αφήνει πλέον άλλα περιθώρια στην κεντρική τράπεζα από το να επανεξετάσει την πολιτική της, εκτιμούν οι αναλυτές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman Sachs η κεντρική τράπεζα, από την αρχή του έτους, έχει ξοδέψει πάνω από 60 δισ. δολ. για να αντιμετωπίσει την υποχώρηση της λίρας.

ADVERTORIALS