Το πείραμα στην Γερμανία, για να διαπιστώσουν πώς μεταδίδεται ο COVID-19 σε μεγάλες συναθροίσεις ατόμων

Το πείραμα στην Γερμανία, για να διαπιστώσουν πώς μεταδίδεται ο COVID-19 σε μεγάλες συναθροίσεις ατόμων

Ενα φιλόδοξο πείραμα, στο πλαίσιο της μελέτης Restart19, πραγματοποιήσαν την Κυριακή οι γερμανικές αρχές, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς μεταδίδεται ο COVID-19 σε μεγάλες συναθροίσεις ατόμων, λ.χ. σε μια συναυλία.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χάλε, στο κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ, επέτρεψαν σε 1.500 άτομα να προσέλθουν στην Αρένα της Λειψίας προκειμένου να παρακολουθήσουν συναυλία του Γερμανού συνθέτη και τραγουδιστή Τιμ Μπέντζκο. Οι εθελοντές, νέοι και υγιείς, για να συμμετάσχουν στο πείραμα, θα έπρεπε να προσκομίσουν βεβαίωση ότι ήταν αρνητικοί στον κορωνοϊό. Επίσης, πριν από την είσοδό τους στην αρένα, θερμομετρήθηκαν και τους διανεμήθηκαν μάσκες ύψιστης ασφαλείας (Ν95) τις οποίες κλήθηκαν να φορούν κατά τη διάρκεια της συναυλίας, καθώς και ιριδίζον αντισηπτικό. Επίσης, είχαν εξοπλιστεί με συσκευές που κατέγραφαν όλες τις επαφές τους, ενώ αισθητήρες εφαρμοσμένοι στην οροφή παρακολουθούσαν διαρκώς τις κινήσεις τους.

Οπως επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας, Στέφαν Μόριτζ, βασικός στόχος του εγχειρήματος ήταν να διαπιστωθεί πόσες επαφές είχαν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Επίσης, με υπεριώδεις λαμπτήρες, οι επιστήμονες είδαν ποια σημεία είχαν αγγίξει περισσότερο οι εθελοντές.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα διέθεταν ικανότητα μέτρησης της απόστασης που τους χώριζε από τους άλλους θεατές, αλλά και εντοπισμού σημείων του χώρου όπου υπήρχε μεγαλύτερος συνωστισμός, όπως ήταν το λόμπι ή τα θεωρεία. Τα συμπεράσματα της έρευνας πρόκειται να ανακοινωθούν σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ διαπίστωσε ότι σε μία από τις αρχικές επιδημικές εστίες, το Μπαντ Φέιλνμπαχ, στην Ανω Βαυαρία, το 6% του πληθυσμού είχε αναπτύξει αντισώματα κατά της COVID-19, ενώ οι λοιμώξεις κατά την περίοδο 23 Ιουνίου - 4 Ιουλίου ήταν κατά 2,6 φορές περισσότερες από αυτές που είχαν αρχικώς καταγραφεί. Το 14,5% των ατόμων που είχαν αναπτύξει αντισώματα δεν παρουσίαζε κανένα σύμπτωμα. Προηγούμενη μελέτη στην πόλη Κούπφερζελ είχε δείξει ότι το 7,7% των κατοίκων διέθετε αντισώματα.

kathimerini.gr 

ADVERTORIALS