Από Νικητιάδη στη Βουλή το αίτημα εστιατόρων, ιδιοκτητών μπαρ και ξενοδόχων, για ένα μόνο φορέα είσπραξης για τα πνευματικά δικαιώματα

Από Νικητιάδη στη Βουλή το αίτημα εστιατόρων, ιδιοκτητών μπαρ και ξενοδόχων, για ένα μόνο φορέα είσπραξης για τα πνευματικά δικαιώματα

Από Νικητιάδη στη Βουλή το αίτημα εστιατόρων, ιδιοκτητών μπαρ και ξενοδόχων, για ένα μόνο φορέα είσπραξης για τα πνευματικά δικαιώματα

Το πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών της εστίασης και των ξενοδόχων που ζητούν επιτακτικά ένα φορέα για την είσπραξη των συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων μετέφερε στο Εθνικό Κοινοβούλιο ο Γιώργος Νικητιάδης Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ.Υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού. Παραλλήλως ο κ. Νικητιάδης υπογράμμισε την αναγκαιότητα να δοθεί λύση στο θολό τοπίο που επικρατεί στις πληρωμές της πνευματικής ιδιοκτησίας. Η τοποθέτηση του κ. Νικητιάδη έγινε στη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Πολιτισμού με θέμα «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και των ηχογραφημάτων νέων δημιουργών ή καλλιτεχνών […] και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου.

Εγκαλώντας την Κυβέρνηση για μη σωστή νομοθέτηση, για πολλοστή φορά και φέρνοντας στο προσκήνιο τα τεράστιο θέμα που «καίει» καταστηματάρχες, εστιάτορες, ιδιοκτήτες μπαρ και ξενοδόχους ο κ. Νικητιάδης υπογράμμισε πως : «Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας της κοινωνίας συνολικώς. Οφείλει να εντοπίζει τα προβλήματα και αν θέλουμε να εντοπίσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σε αυτή την αγορά, αυτό είναι ένα. Όπου και αν πάτε εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ - μπαρ, ξενοδοχεία σε ολόκληρη τη χώρα οι επιχειρηματίες βάζουν σε πρώτη μοίρα την αταξία που υπάρχει σε σχέση με την είσπραξη των χρημάτων για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα. Είναι τεράστιο θέμα. Πόσο εισπράττουν αυτές οι εταιρίες; Με ποιόν τρόπο κάνουν τους υπολογισμούς τους; Έχουν παρατηρηθεί ακόμη και κατασχέσεις λογαριασμών σε επιχειρήσεις, από αυτές τις εταιρίες. Ο επιχειρηματίας θέλει να ξέρει ότι θα έχει έναν φορέα πνευματικής ιδιοκτησίας με τον οποίο θα συνδιαλέγεται, θέλει να ξέρει πόσα λεφτά θα πληρώνει και πότε.»

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής αναφέρθηκε σε «τυχάρπαγες και αεριτζήδες» που υπο την κάλυψη εταιριών λυμαίνονται την αγορά και εγκλωβίζουν επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης, παραπλανώντας τους ότι τους πουλάνε ελληνική μουσική ενώ στην ουσία «παραποιούν ένα ρεπερτόριο με μεγάλο αριθμό τραγουδιών και μουσικών έργων» εγκλωβίζοντας τους επιχειρηματίες σε ένα φαύλο κύκλο μεταξύ πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών και φορέων είσπραξης των δικαιωμάτων αυτών.

Ο κ. Νικητιάδης κάλεσε την Υπ. Πολιτισμού κ. Μενδώνη να φέρει ν/σ με κατεύθυνση για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων, σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει μία τέτοια κίνηση. Η Υπ. Πολιτισμού παρά το γεγονός ότι με τη σιωπή της έδειξε πως αντιλαμβάνεται πλήρως τα προβλήματα που έθιξε ο κ. Νικητιάδης δε δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες όπως αυτές που πρότεινε ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής.

Υπενθυμίζοντας, ο κ. Νικητιάδης την αρχική στάση της Υπ. Τουρισμού κας. Κεφαλογιάννη που χαρακτήρισε το ν/σ ως «παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά» καυτηρίασε τη στάση στη Βουλή της καθώς «ποίησε τη νήσσαν» κατά τη συζήτηση του ν/σ. Παραλλήλως ο τ.Υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού υπογράμμισε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων που έχει ήδη ενημερώσει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του συγκεκριμένου ν/σ.

Τέλος αναφερόμενος στο μουσείο της Νισύρου και στα πρόσφατα γεγονότα που αναστάτωσαν τους κατοίκους και εγείρουν τον κίνδυνο αυτό να μείνει χωρίς αρχαιοφύλακα, ο κ. Νικητιάδης ζήτησε από την κα.Μενδώνη να καλυφθεί άμεσα το όποιο κενό τυχόν δημιουργηθεί.

https://youtu.be/z9cWhAVDg0I

ADVERTORIALS