Απόστολος Παπανικολάου: Ας ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας

Απόστολος Παπανικολάου: Ας ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας
Σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι κάποτε συνδέονταν βαθύτερα μεταξύ τους, είναι πλέον δυσάρεστο να βλέπουμε περιστατικά βίας και αδιαφορίας να αυξάνονται. Ένα πρόσφατο περιστατικό στο κεντρικό μέρος της Αθήνας υπενθυμίζει με τον πιο σκληρό τρόπο πόσο έχουμε απομακρυνθεί ως κοινωνία. Ένα κορίτσι 17 ετών χτυπήθηκε και εγκαταλείφθηκε στον δρόμο, αβοήθητο για 10-15 λεπτά. Ακόμα πιο θλιβερό ήταν το γεγονός ότι, όσο βρισκόταν εκεί, άνθρωποι, αυτοκίνητα και μηχανές περνούσαν από δίπλα της χωρίς να της προσφέρουν καμία βοήθεια, κανείς δεν έδωσε σημασία στο δράμα της.
Η εικόνα αυτή, ενός νέου ανθρώπου χτυπημένου και εγκαταλελειμμένου, είναι μία εικόνα που θα έπρεπε να μας κινητοποιεί, να μας κάνει να νιώθουμε την ανάγκη να δράσουμε, να προσφέρουμε βοήθεια. Αντίθετα, βλέπουμε καθημερινά τέτοια περιστατικά να περνούν απαρατήρητα. Η αδιαφορία αυτή δεν είναι απλά ένα σύμπτωμα μιας απρόσωπης κοινωνίας, αλλά και ένα ανησυχητικό φαινόμενο που ενισχύεται από την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ έχουν φέρει πολλές θετικές αλλαγές και μας έχουν ενώσει με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, έχουν παράλληλα αλλοιώσει την άμεση ανθρώπινη επαφή. Πολλοί από εμάς έχουμε εθιστεί στο να ζούμε μέσα από οθόνες, να επικοινωνούμε μέσω μηνυμάτων και να εκφράζουμε συναισθήματα με emoji. Η πραγματική, ανθρώπινη αλληλεπίδραση χάνεται. Κάθε μέρα βλέπουμε ένα νέο παράδειγμα αυτής της αποξένωσης.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ανθρωπιά μας δεν μετριέται από το πόσα like έχουμε σε μια φωτογραφία ή πόσους followers έχουμε στα προφίλ μας, αλλά από το πώς συμπεριφερόμαστε στους συνανθρώπους μας, ειδικά σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Πρέπει να ξαναβρούμε την ανθρώπινη επαφή, την αλληλεγγύη και τη συμπόνια. Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να δούμε κάποιον αβοήθητο στον δρόμο και να συνεχίσουμε αδιάφορα τον δρόμο μας. Η αλλαγή αρχίζει από εμάς.
Ας ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας.
 
 
 
Απόστολος Παπανικολάου
ADVERTORIALS