Πυρκαγιά στην Αττική: Στους ανέμους και τους εμπρηστές ρίχνει τις ευθύνες η κυβέρνηση

Πυρκαγιά στην Αττική: Στους ανέμους και τους εμπρηστές ρίχνει τις ευθύνες η κυβέρνηση

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, για τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, οι οποίοι  απέδωσαν την ευθύνη για την τραγωδία στις ακραίες καιρικές συνθήκες και σε εμπρηστές, ενώ τόνισαν πως ήταν σχεδόν αδύνατη η εκκένωση των πληγεισών περιοχών.

Χωρίς μια συγγνώμη για τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και οι αρχηγοί της αστυνομίας και της πυροσβεστικής υποστήριξαν ότι τα έκαναν όλα τέλεια.

«Το συγκεκριμένο φαινόμενο που ολοκληρώθηκε σε 1,5 ώρα και προξένησε τους τραγικούς θανάτους, ήταν τόσο γρήγορο που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει εκκένωση ενός οικισμού 15-20 χιλιάδες κατοίκους. Χρειάζεται 5-6 ώρες ίσως και μία ημέρα για να εκκενωθεί η πόλη. Ούτε καν να αρχίσει ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα μπορούσε. Δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει εκκένωση σε 1,5 ώρα. Οι κατασκηνώσεις έχουν διαφορετικό σχεδιασμό. Άστοχο και άτοπο να κάνουμε συγκρίσεις» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαίωσε και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής.

 Τόσο ο κ. Τζανακόπουλος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκας έκαναν λόγο για ύποπτες ενδείξεις που δείχνουν εμπρησμό πίσω από τις ολέθριες πυρκαγιές.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης ανέφερε ότι «το σύνολο σχεδόν του εθνικού εναέριου στόλου συμμετείχε στην πυρκαγιά» και ότι «ο χρόνος που χρειάστηκε από την εκδήλωση της πυρκαγιάς μέχρι την απόληξη της ήταν κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα».

Σημείωσε δε ότι τη χρονική στιγμή που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές επικρατούσαν στην Αττική θυελλώδεις άνεμοι που οι ριπές τους έφταναν τα 100-120χλμ την ώρα.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας έκανε λόγο για «ακραίες καιρικές γεωμορφολογικές συνθήκες» και πρόσθεσε ότι «το ευρύ μέτωπο της πυρκαγιάς ο μεγάλος αριθμός παραθεριστών επέτειναν τον βαθμό δυσκολίας και το έργο της αστυνομίας».

Τέλος, ο κ. Τόσκας αποκάλυψε ότι έθεσε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό αλλά δεν την έκανε δεκτή. «Για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό, αλλά μου είπε την ώρα της πάλης συνεχίζουμε, δεν την έκανε δεκτή» ανέφερε.

Για το αν έγιναν λάθη απάντησε: «Δεν υπάρχουν ενέργειες χωρίς λάθη θα έρθει και η ώρα της καταγραφής. Πρέπει να λάβετε όμως υπ΄όψιν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τόσο ισχυρούς ανέμους, πυρκαγιές που εκδηλώνονται η μία κοντά στην άλλη, το πλήθος του κόσμου. Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη»

 Αντίδραση αντιπολίτευσης

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε στους κόλπους της αντιπολίτευσης η έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

«Η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε απόψε η κυβέρνηση - με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας - προκαλεί μόνον οργή. Aνίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα. Αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ . 

«Ντροπή να θεωρούν ότι η επιχείρηση εκκένωσης στο Μάτι -που δεν έγινε ποτέ- ήταν μια καταδικασμένη υπόθεση. Ντροπή ακόμη και η δήθεν παραίτηση του κ. Τόσκα. Δεν λείπει μόνο η συγνώμη. Δεν λείπει η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Λείπει αυτό που με απλά λόγια λέει ο λαός μας. Λίγη τσίπα», αναφέρει ο κ. Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

«Όλα έγιναν σωστά λοιπόν. Αυτό βγήκαν να μας πουν οι υπουργοί και οι κρατικοί αξιωματούχοι που επιστρατεύθηκαν για το κυβερνητικό show. Για όλα φταίνε κάποιοι εμπρηστές, άγνωστοι βέβαια, και ο «στρατηγός άνεμος». Λες και τις κυβερνήσεις τις έχουμε για να δρουν όταν υπάρχει άπνοια και όλα κυλούν ομαλά. Οι άνθρωποι που επέζησαν από την καταστροφή στο Μάτι περίμεναν την αναγνώριση κάποιου λάθους. Και οι συγγενείς των θυμάτων περίμεναν ένα συγγνώμη. Αντί όμως γι΄ αυτά, αντί για την παραμικρή έστω αυτοκριτική, ήρθαν για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με το θράσος. Το θράσος που για άλλη μια φορά επιστρατεύεται για να καλύψει πολιτικές ευθύνες και επιχειρησιακές ανικανότητες» αναφέρει το Ποτάμι για την συνέντευξη.

ADVERTORIALS