Ενημέρωση για δράσεις διάχυσης στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ122 με τίτλο Green School (Πράσινο σχολείο) που υλοποιεί το 2ο ΓΕΛ Κω

Ενημέρωση για δράσεις διάχυσης στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ122 με τίτλο Green School (Πράσινο σχολείο) που υλοποιεί το 2ο ΓΕΛ Κω

“Ενημέρωση για δράσεις διάχυσης στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ122 με τίτλο Green School (Πράσινο σχολείο) που υλοποιεί το 2ο ΓΕΛ Κω”

Το πρόγραμμα Erasmus+ KA122 του 2ου ΓΕΛ Κω με τίτλο “Green School” (Πράσινο σχολείο) και αρ. σύμβασης στο ΙΚΥ 2023-1-EL01-KA122-SCH-000133384 ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2023.

Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών και σχολικής κοινότητας για θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, την ανακύκλωση, τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, κλπ. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 18 μηνών και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του η Παιδαγωγική Ομάδα καθηγητών και οι μαθητές που συμμετέχουν έχουν πραγματοποιήσει πλήθος δράσεων, όπως επισκέψεις, ενημερώσεις, παρουσιάσεις κλπ.

Πολύ σημαντική δραστηριότητα ήταν η επίσκεψη 7 μαθητών και 2 καθηγητών στο σχολείο Verzlunarskoli Islands / Commercial College of Iceland της Ισλανδίας, από 26/2/2024 μέχρι 2/3/2024. Στη συνάντηση πραγματοποιήθηκαν κοινά μαθήματα και δραστηριότητες, οι μαθητές μας αντιλήφθηκαν πόσο ενδιαφέρουν δείχνουν οι Ισλανδοί για το περιβάλλον, πόσο το σέβονται, εντυπωσιάστηκαν με το γεγονός ότι η ενέργεια που καταναλώνουν στη χώρα προέρχεται 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (κατά κύριο λόγο από γεωθερμία και υδροηλεκτρισμό) και από την κουτλούρα που γνώρισαν. Επιστρέφοντας, μέσα από αναστοχασμό προέκυψαν προτάσεις προς τη σχολική κοινότητα και το Δήμο Κω για τα θέματα αυτά που θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που ετοιμάζουμε σε συνεργασία με το Δήμο Κω και το Πράσινο (τον Αντιδήμαρχο κ.Καμπουράκη και την κ.Τσιπανρλή) στα μέσα του Μάη.


Έκθεση των μαθητών για την εμπειρία της συνάντησης στην Ισλανδία:
https://docs.google.com/document/d/1QDLuWZwcKwiyRJs62hEWsMaAq2x9s22AZfxwEFtysr4/edit?usp=sharing  


Σχετικό βίντεο που έφτιαξαν οι μαθητές:
https://www.youtube.com/watch?v=Bma1xLjzheo

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές μας συμμετείχαν και σε άλλες δράσεις, όπως έρευνα για το θέμα, επίσκεψη στο ξενοδοχείο Astir Odysseus (ευχαριστούμε τον κ.Κουτσούλα και το Διευθυντή του ξενοδοχείου κ.Παρβαντώνη), η δημιουργία spot από το Δήμο Κω και τη Δημοτική

Τηλεόραση (ευχαριστούμε τον κ.Βενέρη) για την ανακύκλωση:
https://www.youtube.com/watch?v=QItLlFCX6TM


Ενώ τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης στην Ισλανδία σε Γυμνάσια της πόλης (1ο, 2ο και 3ο).

Επίσης, πάλι στο πλαίσιο του προγράμματος μέσα στις διακοπές του Πάσχα, μια άλλη ομάδα μαθητών θα επισκεφθεί το σχολείο Lycée Santos Dumont in Saint Cloud στο Παρίσι για τη 2η επίσκεψη, ενώ έχει προγραμματιστεί και 3η επίσκεψη σε σχολείο της Βόρειας Σουηδίας το Νοέμβρη του 2024 και υποδοχή μαθητών από τα σχολεία που επισκεπτόμαστε.


Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι τα οφέλη από το πρόγραμμα και τις εκπαιδευτικές επισκέψεις των μαθητών μας είναι πολλαπλά.

Πρώτον, προωθούν την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας (και τοπική κοινωνίας) για περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με διαφορετικά περιβάλλοντα και πολιτισμούς, γεγονός που τους βοηθά να κατανοήσουν την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης και να αναπτύξουν μια πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον.

Δεύτερον, ενθαρρύνουν την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών. Μέσω της συμμετοχής σε περιβαλλοντικές δράσεις και εργαστήρια, οι μαθητές μαθαίνουν πώς να εξοικονομούν ενέργεια, να ανακυκλώνουν και να προστατεύουν τους φυσικούς πόρους.

Τρίτον, προωθούν τη διαπολιτισμική κατανόηση και συνεργασία. Τα προγράμματα Erasmus+ φέρνουν μαθητές από διαφορετικές χώρες σε επαφή, επιτρέποντάς τους να μοιραστούν τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις ανησυχίες τους για το περιβάλλον. Μέσω της συνεργασίας, οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης, επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων, απαραίτητες για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Τέλος, ενισχύουν την τοπική οικονομία και τον τουρισμό. Συνολικά, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για την προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της διαπολιτισμικής κατανόησης.


Η Παιδαγωγική Ομάδα             Ο Διευθυντής
Μηναΐδη Αθηνά Χλαπάνης      Γεώργιος-Ερρίκος
Παπασωτήρης Σπυρίδων
Γεωργακόπουλος Ηλίας
Ραγιέ Αικατερίνη

ADVERTORIALS