Απασφάλισαν τα μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Κω κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Κω

Απασφάλισαν τα μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Κω κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Κω

Απασφάλισαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Κω κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Κω.

Σήμερα, Τετάρτη 24 Ιουλίου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Κω, έδωσε στη δημοσιότητα όλες τις επιστολές οι οποίες έχουν σταλεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς, στους αρμόδιους υπουργούς για την υποστελέχωση του νοσοκομείου, ενώ παρουσίασαν με αριθμούς το οργανόγραμμα των θέσεων των γιατρών.

Παράλληλα ο Ιατρικός Σύλλογος Κω εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση του Δήμου Κω προς τον ιατρικό κόσμο της Κω,  στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, αφού όπως είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω, καλέστηκαν 20 λεπτά πριν την τηλεδιάσκεψη, ενώ σημείωσε ότι και κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης δεν τους υποστήριξε κανένας από τους παρευρισκόμενους.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου  Κατερίνα Γαβαλά τόνισε ότι οι ιδιώτες γιατροί συμμετέχουν καθολικά σε όλο το νησί στη σημερινή διαμαρτυρία, κλείνοντας τα ιατρεία τους.

Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου  Γιώργος Σανιδάς έδωσε στη δημοσιότητα την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο :

-Στο νοσοκομείο της Κω δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος
-Στο νοσοκομείο της Κω δεν υπηρετεί κανένας καρδιολόγος
-Από τις ιδιότητες της παιδιατρικής, της Ακτινολογίας, Ωτορινολαρυγγολογίας , Ουρολογίας και Μικροβιολογίας υπηρετεί μόνο ένας γιατρός σε κάθε ιδιότητα.
-Στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών υπάρχουν πέντε γενικοί γιατροί, από τους οποίους αυτή τη στιγμή οι δύο βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια.
- Αγροτικοί γιατροί: αφορούν στη στελέχωση αποκλειστικά του κέντρου υγείας, που συστεγάζεται με το νοσοκομείο της Κω, υπάρχουν έξι θέσεις από τις οποίες αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες οι δύο και αναμένεται ένας ακόμα συνάδελφος.

Ακόμα ο αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, δήλωσε ότι η παθολογική κλινική είχε μείνει με έναν γιατρό στις 26 Οκτωβρίου 2021 και έμεινε ακάλυπτη με την παραίτηση της άλλης γιατρού στις 17 Ιουνίου 2022. «Από τις 17 Ιουνίου 2022 έως και τον Ιούλιο του 2024 με ενέργειες που έγιναν από τη διοίκηση και το υπουργείο προέκυψε κάλυψη της κλινικής από 22 μετακινούμενους γιατρούς, είτε από τη  δεύτερη είτε από άλλες υγειονομικές περιφέρειες, οι οποίοι στο συνολικό διάστημα υπηρέτησαν στο νοσοκομείο 8,5 μήνες. Δηλαδή δύο χρόνια η κλινική είναι χωρίς γιατρό, και από αυτά τα δύο έτη οι 8,5 μήνες καλύπτονται με μετακινήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σανιδάς, ενώ αναφερόμενος στην καρδιολογική κλινική δήλωσε ότι έμεινε με έναν γιατρό στις 3/11/23, ενώ αυτή τη στιγμή είναι χωρίς καρδιολόγο καθώς ο γιατρός βρίσκεται σε γονική άδεια, τονίζοντας παράλληλα ότι η παθολογική θα καλυφτεί μέχρι 15 Αυγούστου με μετακίνηση παθολόγου από το νοσοκομείο της Ικαρίας και έχει περάσει η απόφαση στο ΔΣ του νοσοκομείου για σύναψη σχέσεως εργασίας ιδιωτικού δικαίου με δύο ιδιώτες καρδιολόγους ορισμένου χρόνου, χωρίς όμως να είναι γνωστή στον ίδιο η έναρξη ή η λήξη, ούτε και το πόσο θα διαρκέσει αυτή η συνεργασία.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κύριος Ηλίας Γεωργαντής, μέλος του διοικητικού συμβουλίου ο οποίος παρουσίασε τα πιο υποστελεχωμένα νοσοκομεία της χώρας, τα οποία είναι της Κω, της Σπάρτης, της Δράμας και της Ξάνθης. Ο κύριος Γεωργαντής ξεκαθάρισε ότι όλα τα νοσοκομεία έχουν δίκαιο αίτημα να διεκδικούν γιατρούς, τονίζοντας όμως ότι η Κως βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση.

Στη Σπάρτη αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις παθολόγοι στην κλινική, με το νοσοκομείο να μη διαθέτει ειδικευόμενο γιατρό για τα ΤΕΠ.(Δεν διατίθεται παθολόγος στα έκτακτα).

Στο νοσοκομείο της Δράμας υπάρχουν δύο μόνιμοι ειδικευμένοι Παθολόγοι. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο καλύπτονται οι εφημερίες από γιατρούς των γύρω περιοχών.

Στα άλλα δύο νοσοκομεία οι εφημερίες καλύπτονται από τις γύρω περιοχές.

Ο κύριος Γεωργαντής θέλησε να κάνει την παραπάνω σύγκριση, με σκοπό να υπερτονίσει τα προβλήματα που υπάρχουν, σημειώνοντας ότι ο υγειονομικός χάρτης δεν έχει ποτέ πληθυσμιακά κριτήρια, ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι είναι αδύνατο ιδιώτες παθολόγοι να στηρίξουν μόνοι τους την παθολογική κλινική του νοσοκομείου, χωρίς μόνιμο προσωπικό. Έπειτα, τον λόγο πήρε η κ. Μακρίνα Τσουλφά, μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

«Εγώ είμαι παθολόγος στην Κω 30 χρόνια. Ξεκίνησα με τους συναδέλφους που δεν μπήκαμε στο ΕΣΥ, και καλύπταμε το Ι.Κ.Α. σχεδόν 20 χρόνια. Απολυθήκαμε από τον ΝΥΝ υπουργό (Δεν ξέρω σύμπτωση) φύγαμε γιατί είπε: ''ή θα είστε στα ιατρεία σας ή θα καλύπτεται το Ι.Κ.Α.'' και αποδομήθηκε το Ι.Κ.Α., με αποτέλεσμα όλος αυτός ο φόρτος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Ι.Κ.Α. να μετακυλιστεί στο νοσοκομείο»,  η οποία συνέχισε λέγοντας ότι οι ιδιώτες γιατροί δεν κάνουν με το ζόρι κανέναν να έρθει στο ιατρείο τους, τονίζοντας όμως ότι ιδιώτες παθολόγοι ακόμα και στην πανδημία είχαν τα ιατρεία τους ανοιχτά, τη στιγμή που το νοσοκομείο δεν δεχόταν κόσμο.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου και μέλος του Δ.Σ Γιώργος Τάλλαρος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του συλλόγου τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι το επάγγελμα του ιατρού είναι λειτούργημα, εκφράζοντας παράλληλα τη θέση ότι το κράτος πρέπει να προστατεύει τους ιατρούς, εξαπέλυσε πυρά κατά του Δήμου Κω και της Ένωσης Ξενοδόχων για τη στάση τους  κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό και τον υφυπουργό υγείας στο δημαρχείο, με τον κ. Τάλλαρο να τονίζει ότι η τηλεδιάσκεψη έλαβε χώρα μόνο και μόνο για όφελος των ξενοδόχων που πρέπει να υπογράψουν τα νέα συμβόλαια με τις εταιρείες, τα οποία έχουν ρήτρες για την ύπαρξη κλινικών στο νοσοκομείο της εκάστοτε περιοχής που υπογράφει το συμβόλαιο.

Κλείνοντας την τοποθέτησή τους τα μέλη του Δ.Σ του ιατρικού συλλόγου Κω, δήλωσαν ότι θα φτάσουν μέχρι τέλους, ακόμα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια μέχρι να δικαιωθούν.

ADVERTORIALS