SUSTAINABLE KOS: ''Οι πολίτες για την Κω''

SUSTAINABLE KOS: ''Οι πολίτες για την Κω''
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
 
 
 
Τα τελευταία χρόνια, ως πολίτες της Κω, βιώνουμε τη συνεχή υποβάθμιση του νησιού μας. Είναι πλέον ορατά τα προβλήματα που οφείλονται στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του τουρισμού. Τα χρήματα που έρχονται, αλλά δεν μένουν εδώ, οι δομές υγείας που δεν λειτουργούν, η εμφανής πλέον έλλειψη νερού, που επηρεάζει πολίτες, επιχειρήσεις και τον αγροτικό τομέα, η αυξανόμενη πίεση που δέχεται η διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, καθώς και η υπερφόρτωση του οδικού δικτύου, απειλούν να διογκωθούν σε ανεξέλεγκτα επίπεδα και να κάνουν την κοινωνία μας μη βιώσιμη.
 
Το νησί που ζούμε, στο οποίο μεγαλώσαμε με τόσες αναμνήσεις και στο οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, βυθίζεται στην καταστροφή. Το νησί μας, η πατρίδα μας! Έχουμε υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, υποτίμηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του τουριστικού μας προϊόντος. Δηλαδή, υποβάθμιση των ζωών μας! Και εμείς; Δεν έχουμε κανέναν λόγο για ό,τι συμβαίνει. Υπάρχει ελλιπής ενημέρωση από τις αρχές και τα μέσα, και συνήθως ό,τι μαθαίνουμε είναι κατόπιν εορτής. Και όταν ρωτάμε για να μάθουμε τι και πώς, η απάντηση είναι ότι οι αποφάσεις παίρνονται από την κεντρική διοίκηση και οι τοπικές αρχές δεν έχουν κανέναν λόγο.
 
Είμαστε μια ομάδα πολιτών που διαπιστώσαμε τη μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην κοινή γνώμη για την πορεία του νησιού. Η κοινωνία, σε όλα τα μέρη του νησιού εκφράζει την ίδια ανησυχία. Ανησυχία για το μέλλον του τόπου μας, και απογοήτευση για την αδυναμία που νιώθουν για να κάνουν κάτι οι πολίτες έχοντας δεχτεί ότι το νησί ακολουθεί τη μοίρα του. "Κάποιος πρέπει να ξεκινήσει κάτι για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι” λένε πολλοί...
 
Αποφασίσαμε να γίνουμε οι "κάποιοι" που θα κάνουν την αρχή, πιστεύοντας ότι μπορούμε να πετύχουμε και να βάλουμε ένα ανάχωμα ώστε να πάμε σε μια πιο βιώσιμη Κω, πρώτα για τους πολίτες της και έπειτα για τους επισκέπτες. Στη χειρότερη περίπτωση, θα ξέρουμε ότι προσπαθήσαμε.
 
Ξεκινάμε τη σελίδα SUSTAINABLEKOS στο Facebook και αυτήν την προσπάθεια με αποφασιστικότητα, αρχικά για να ενημερωνόμαστε και να μαθαίνουμε εμείς οι πολίτες, αλλά και για να συνταχθούμε και να οργανώσουμε τις δράσεις μας. Ήρθε η ώρα να προστατεύσουμε ό,τι αγαπάμε! #SustainableKos
ADVERTORIALS