Τα εγκαίνια της έκθεσης ψηφιδωτών του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών της Ιεράς Μητρόπολης Κώου και Νισύρου

Τα εγκαίνια της έκθεσης ψηφιδωτών του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών της Ιεράς Μητρόπολης Κώου και Νισύρου

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν σήμερα Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι της Κυριακής, παρουσία των τοπικών αρχών, μαθητών και κηδεμόνων, τα εγκαίνια της έκθεσης ψηφιδωτών του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών της Ιεράς Μητρόπολης Κώου και Νισύρου, σε συνεργασία με την Αστική Εταιρεία «Ιπποκράτης».

Ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών της Ιεράς Μητρόπολης Κώου και Νισύρου κ. Δαυίδ Χατζηδαυίδ, μίλησε για την τέχνη του ψηφιδωτού, η οποία τα τελευταία χρόνια ανθίζει και πάλι στο νησί μας, ενώ μέσω βίντεο παρουσίασε τη διαδικασία επεξεργασίας και κοπής των μαρμάρων πριν χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία των ψηφιδωτών, εξηγώντας όλα τα στάδια που απαιτούνται!

Για τη σημαντικότητα της τέχνης του ψηφιδωτού αλλά και για τις δράσεις της Αστικής Εταιρείας Ιπποκράτης, μίλησαν η Πρόεδρος της Αστικής Εταιρείας κα Διονυσία Τελλή και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος κ. Δημήτριος Γερούκαλης.

Ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί ένα πάρκο, στο οποίο θα υπάρχουν αντίγραφα ψηφιδωτών της Κω, τα οποία επί Ιταλοκρατίας μεταφέρθηκαν στη Ρόδο. Τα έργα θα τα δημιουργήσουν οι μαθητές του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών υπό την καθοδήγηση του δασκάλου τους κ. Δαυίδ Χατζηδαυίδ.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Έπαρχος Κω – Νισύρου κα Κωσταντίνα Σβύνου, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι της, ώστε τα εθιμοτυπικά δώρα που προσφέρει το Επαρχείο Κω - Νισύρου να είναι από το εργαστήρι Ψηφιδωτών της Ιεράς Μητρόπολης Κώου και Νισύρου.

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, ο οποίος είναι στυλοβάτης όλης αυτής της προσπάθειας, για την ανάδειξη της τέχνης του ψηφιδωτού στο νησί μας.

Μετά το τέλος των ομιλιών έγινε η αποκάλυψη του έργου του κυρίου Δαυίδ Χατζηδαυίδ, πρόκεται για πιστό αντίγραφο του Ψηφιδωτού ''Ο Ιππόκαμπος και η Μύμφη'', το οποίο θα δημοπρατηθεί και τα έσοδα, από την πώλησή του, θα δοθούν για την αναστήλωση της Αγίας Κλαυδίας που βρίσκεται στο Πυλί.

Ωράριο έκθεσης: 18:00 έως 21:00, μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου.

Είσοδος Δωρεάν!

ADVERTORIALS