Η παρουσίαση του ψηφιδωτού “Δελφίνια – Κώων Βίος”, στο λιμάνι της Κω - Ένα σπουδαίο έργο του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών της Ιεράς Μητρόπολης Κώου και Νισύρου

Η παρουσίαση του ψηφιδωτού “Δελφίνια – Κώων Βίος”, στο λιμάνι της Κω - Ένα σπουδαίο έργο του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών της Ιεράς Μητρόπολης Κώου και Νισύρου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του ψηφιδωτού “Δελφίνια – Κώων Βίος”, στον Λιμένα Μανδρακίου Κω, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου από το Εργαστήριo Ψηφιδωτών της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου σε συνεργασία με την Αστική Εταιρεία “Ιπποκράτης” και την υποστήριξη του Δήμου Κω.

Την εκδήλωση προλόγισε ο επιστημονικός διευθυντής της Αστικής εταιρείας Ιπποκράτης κ. Δημήτρης Γερούκαλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του εργαστηρίου, τονίζοντας ποσό σημαντικό είναι να κρατάμε τις παραδόσεις και τις τέχνες του παρελθόντος.

Η πρόεδρος της Αστικής εταιρείας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κω κα Διονυσία Τελλή - Τσιμισιρή, με τη σειρά της, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, ενώ βράβευσε και τον κ. Trevor Parker, εναν μαθητή του εργαστηρίου που ζει στο εξωτερικό, ο οποίος όμως επισκέπτεται το νησί μας αρκετά συχνά.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο οποίος δήλωσε ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός στις προσπάθειες του εργαστηρίου.

Η ψυχή του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών της Ιεράς Μητρόπολης Κώου και Νισύρυ ή αλλιώς ο ''μάστορας'' του ψηφιδωτού, όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσε ο κ. Γερούκαλης, ο κ. Δαυίδ Χατζηδαυίδ, αναφέρθηκε σε αυτό το σπουδαίο έργο το οποίο κοσμεί το λιμάνι μας!

Το ψηφιδωτό με θέμα «Κώων Βίος - Τα Δελφίνια», αποτελείται από σαράντα έξι μικρότερα (46) κομμάτια, συνολικού εμβαδού 40 τμ.

Η κατασκευή, αποτέλεσε πρόκληση για το εργαστήριο, καθώς το καθένα από τα τμήματά του ζυγίζει από 80 έως 100 κιλά. Ένα έργο για το οποίο το εργαστήριο εργάστηκε περίπου δύο χρόνια και χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες ψηφίδες. Τα κομμάτια κατασκευάστηκαν στο Εργαστήριο και καθένα από αυτά ενώθηκε με ιδιαίτερη σπουδή στα σημεία ένωσής τους. Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή όλων των κομματιών αυτά μεταφέρθηκαν με μεγάλη προσοχή στο σημείο έκθεσής τους, τοποθετήθηκαν σε υπόστρωμα ψιλής άμμου, καλύφθηκαν στα σημεία ένωσής τους με κονίαμα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά του έργου σε άλλο σημείο εάν ποτέ απαιτηθεί.

Πάνω σε αυτό το ψηφιδωτό τοποθετήθηκε μια άγκυρα, τύπου Βρετανικού Ναυαρχείου, άστυπος, που την χρησιμοποιούσαν κυρίως στο τέλος της εποχής τους όλα τα μεγάλα ιστιοφόρα και τα πρώτα ατμοκίνητα πλοία. Η συγκεκριμένη πιθανόν εγκαταλείφθηκε στον βυθό του λιμανιού της Κω, για άγνωστους λόγους και αφού χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια ως μόνιμο αγκυροβόλιο από τα ορμούντα στο λιμάνι πλοία, τελικά ανελκύστηκε και κοσμεί το παραλιακό μέτωπο του λιμένα Μανδρακίου.

Όραμα του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου & Νισύρου είναι η δημιουργία έργων παραδοσιακής τοπικής τεχνοτροπίας και μέσω της έκθεσής τους, είτε σε δημόσιους είτε σε ιδιωτικούς χώρους, ο εξωραϊσμός της Κω, έτσι ώστε το ψηφιδωτό να ενταχθεί ξανά και να λάβει την αρμόζουσα για αυτό θέση, μεταξύ των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών της Κω.

ADVERTORIALS