Βασίλης Ράπανος: Η «ήρεμη δύναμη» στη διοίκηση της τράπεζας

Βασίλης Ράπανος: Η «ήρεμη δύναμη» στη διοίκηση της τράπεζας

Ο νέος μη εκτελεστικός πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος γεννήθηκε στην Κω το 1947. Με πολυετή εμπειρία, τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στον πολιτικό στίβο, χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «ήρεμη δύναμη» καθώς λειτουργεί με ήπιο τρόπο, βασιζόμενος σε λογικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Διαθέτει στοιχεία καλού διαπραγματευτή και στο παρελθόν έχει καταφέρει να συγκεράσει πολλές φορές φαινομενικά αντίθετες απόψεις.
Ξεκίνησε τις σπουδές του στην ΑΣΟΕΕ, όπου πήρε πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, και συνέχισε κάνοντας μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του Καναδά, παίρνοντας Master από το Πανεπιστήμιο Lakehead και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Queen's.
Οταν σπούδαζε στην ΑΣΟΕΕ, το 1969, συνελήφθη στο Κουκάκι από τη χούντα με την κατηγορία του βομβιστή. Καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση, από τα οποία εξέτισε τα τέσσερα, στις φυλακές Αίγινας, Κορυδαλλού και Γεντί Κουλέ.
Στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, το 1995 και επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, τοποθετήθηκε υποδιοικητής και έπειτα διοικητής στην Κτηματική Τράπεζα. Το 1998, επί διοικήσεώς του, η Κτηματική συγχωνεύθηκε με την Εθνική Τράπεζα.
Το 2000 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προετοιμασία της εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ.
Το διάστημα από το 2000 έως και το 2004 ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Στη συνέχεια διετέλεσε αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΟΣΑ.
Το 2009 επανήλθε στην Εθνική Τράπεζα ως μη εκτελεστικός πρόεδρος, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το καλοκαίρι του 2012. Στις 21 Ιουνίου 2012 ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Εντούτοις, στις 25 Ιουνίου με επιστολή του αρνήθηκε τη θέση πριν ακόμα ορκιστεί. Μέχρι σήμερα είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

tanea.gr

ADVERTORIALS