Στα Δωδεκάνησα οι περισσότεροι οφειλέτες της ΔΕΗ

Στα Δωδεκάνησα οι περισσότεροι οφειλέτες της ΔΕΗ

Εικόνα υψηλών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ και περιορισμένης προσέλευσης των οφειλετών για ρυθμίσεις προκύπτει από τα στοιχεία της επιχείρησης για το νομό Δωδεκανήσου.

Ειδικότερα, οι συνολικές οφειλές ανέρχονται στα 113,5 εκατ. ευρώ, ενώ οφειλέτες είναι περίπου τέσσερις στους δέκα καταναλωτές (42,6% του συνόλου των πελατών) ποσοστό που σύμφωνα με την επιχείρηση είναι πολύ υψηλό συγκριτικά με τους υπόλοιπους Νομούς. Από τα 113 εκατ.ευρώ των οφειλών, τα 70,1 εκατ. ευρώ προέρχονται από επαγγελματικούς πελάτες, 42,9 εκατ. ευρώ από νοικοκυριά και 0,4 εκατ.ευρώ από αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ενδεικτικά, οι οφειλές των ξενοδοχειακών μονάδων αποτελούν το 22% του συνολικού ποσού των οφειλών των επαγγελματικών πελατών, ενώ 200 ξενοδοχεία με οφειλές άνω των 10.000 ευρώ, συγκεντρώνουν το 92% των οφειλών των ξενοδοχειακών μονάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ έως την 30η Απριλίου, παρά τη δυνατότητα ρύθμισης του χρέους σε 36 δόσεις, μόνο το 16,7 % των οφειλών έχουν ρυθμιστεί.

Επισημαίνεται ακόμη ότι από το σύνολο των 113,5 εκατ. ευρώ, τα 19,7 εκατ. ευρώ (ποσοστό 17,4%) αφορούν οφειλές υπέρ τρίτων (Δημοτικά Τέλη, Δημοτικό Φόρο, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και Τέλος ΕΡΤ), ποσά τα οποία δεν έχουν αποδοθεί στους τρίτους δικαιούχους φορείς, εφόσον δεν εισπράχθηκαν. Κατά συνέπεια, η μη είσπραξη των ληξιπροθέσμων επηρεάζει τόσο τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, όσο και εκείνα των Οργανισμών Τοπικής αυτοδιοίκησης και της ΕΡΤ.

ADVERTORIALS