''Οργίασαν'' οι τοκογλύφοι σε Ρόδο & Κω

''Οργίασαν'' οι τοκογλύφοι σε Ρόδο & Κω

tokoglufoi

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δίνει ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών Ελλάδος Βαγγέλης Κρητικός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής μας και εκφράζει την πεποίθηση ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο δυσκολότερος που έχουμε βιώσει από το 1945.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δίνει ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών Ελλάδος Βαγγέλης Κρητικός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής μας και εκφράζει την πεποίθηση ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο δυσκολότερος που έχουμε βιώσει από το 1945.

Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό «οι τοκογλύφοι οργίασαν στη Ρόδο» αφού ήταν η μοναδική επιλογή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να βρουν ρευστό για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους από τη στιγμή οι τράπεζες έκλεισαν τη στρόφιγγα. «Από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο το τοκογλυφικό κύκλωμα οργίασε στη Ρόδο αλλά και την Κω. Οι επιχειρηματίες μη έχοντας άλλη επιλογή αφού οι τράπεζες δεν έδιναν δάνεια και τα ταμεία ήταν άδεια, αναγκάστηκαν να στραφούν στους τοκογλύφους για να βρουν ρευστό με το ληστρικό επιτόκιο του 12% μηνιαίως» τονίζει ο κ. Κρητικός ο οποίος επισημαίνει πως το τοκογλυφικό κύκλωμα που δρα στη Ρόδο αποτελείται από ανθρώπους υπεράνω υποψίας. «Αν σπάσει το απόστημα, τότε η κοινή γνώμη της Ρόδου θα μείνει άφωνη από τους ανθρώπους που απαρτίζουν το κύκλωμα. Πρόκειται για ανθρώπους υπεράνω υποψίας που έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους στο νησί και υφαρπάζουν περιουσίες συμπολιτών τους που βρέθηκαν στην ανάγκη τους» τονίζει ο κ. Κρητικός.

Όπως αναφέρει στην «ΠΡΟΟΔΟ» θα ζήσουμε και θα δούμε πράγματα τα οποία δεν θα πιστεύουμε αφού τα χρήματα έχουν στερέψει και το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο. «Πιστεύω ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο δυσκολότερος από το 1945. Θα δούμε καταστάσεις που δεν θα πιστεύουμε. Στη Ρόδο και την Κω θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, διότι η αύξηση στον τουρισμό δεν βοήθησε τις επιχειρήσεις οι περισσότερες από τις οποίες αγωνίζονται να επιβιώσουν χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουν».

Εκτιμά ότι από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι και τον Μάιο του 2012 οι ακάλυπτες επιταγές στη Ρόδο αλλά και την Κω θα ξεπεράσουν το 300% αφού δεν έμειναν χρήματα στην αγορά, παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση. «Κατά μέσο όρο οι επισφάλειες των δανείων στη Ρόδο θα φτάσουν μέχρι και το 16%. Εκτιμώ ότι επισφάλειες στις πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια θα αγγίξουν το 26%-27%, στα επαγγελματικά δάνεια το 15% και στα στεγαστικά το 13%. Ηδη μόνο για το μήνα Αύγουστο έχουν έρθει από τη Ρόδο στα γραφεία μας 80 φάκελοι για διαταγές πληρωμής από μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες θα είναι και αυτές που θα πληγούν περισσότερο» δηλώνει ο κ. Κρητικός ο οποίος εκφράζει τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον θα καταφέρει να ανακάμψει άμεσα η αγορά παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Ο ίδιος είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξος και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον χειμώνα που έρχεται αφού όπως λέει πολλές επιχειρήσεις θα κατεβάσουν ρολά και πολλά νοικοκυριά θα «παραδώσουν τα όπλα» αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών.

ΠΡΟΟΔΟΣ

ADVERTORIALS