Νίκος Μυλωνάς: Σχόλιο για την παρουσία του κ. Περιφερειάρχη στο Δημοτικό συμβ. Κω - Εντάξει! Και εδώ όλα πάνε πολύ καλά

Νίκος Μυλωνάς: Σχόλιο για την παρουσία του κ. Περιφερειάρχη στο Δημοτικό συμβ. Κω - Εντάξει! Και εδώ όλα πάνε πολύ καλά

 

Νίκος Μυλωνάς: ‘'Σχόλιο για την παρουσία του κ. Περιφερειάρχη στο χθεσινό Δημοτικό συμβ. Κω’’ Εντάξει! Και εδώ όλα πάνε πολύ καλά!

---Παρακολουθήσαμε το χθεσινοί δημοτικό συμβούλιο στο οποίο κυριάρχησε η παρουσία και ο σχεδόν μονόλογος του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκου που κράτησε μιάμιση ώρα!!! (40+10+30 λεπτά) (στο διαρκείας τις 5 ωρών δημ συμβ.). Τα πολλά λόγια όμως συνήθως είναι φτώχεια! Αυτό ήταν το συμπέρασμα μας. Μίλησε για το σπουδαίο έργο της περιφερειακής του αρχής και την αναγέννηση του νησιωτικού χώρου του Ν. Αιγαίου υπό την ‘’καθοδήγηση του’’!.

---Θα σταθούμε σε 2 ενδεικτικά σημεία της ομιλίας του, ενδεικτικά της φτώχειας λόγων και έργων..

---Το πρώτο είναι, η αυτό-αναφορική επιβράβευση του, ότι στην θητεία του κατάφερε να αλλάξει την ευρωπαϊκή νόρμα κατανομής κονδυλίων στην Νησιωτική πολιτική της Ε.Ε.! Το κατάφερε, είπε, αξιοποιώντας την ‘’ συνεισφορά των νησιών μας στο μεταναστευτικό’’! Το αποτέλεσμα είναι ο ‘’διπλασιασμός των κοινοτικών πόρων που κατευθύνονται στα νησιά μας από το 2018!

---Πρώτο ερώτημα: το πως αποδεικνύεται ο διπλασιασμός; Εμείς στην Κω, δεν τον βλέπουμε! Προφανώς αναφέρεται στις (επί πλέον) επιχορηγήσεις για την κατασκευή και λειτουργία των 2 hotspots! Όμως από πότε η συνεισφορά Κω-Λέρου θεωρείται συνεισφορά όλου του νησιωτικού μας συμπλέγματος; Γιατί ο κ. Περιφερειάρχης έβαλε το στήθος του στο μα μην γίνει το αντίστοιχο κέντρο στην Ρόδο; Γιατί να γίνουν 2 μέγα-hotspots στην Δωδεκάνησο και όχι ένα δίκτυο μικρών εγκαταστάσεων που να ισομοιράζουν τις ‘’συνεισφορές’’; Γιατί η δημιουργία hotspot έγινε μηχανισμός τοπικών διακρίσεων; Η περιφέρεια έχει ευθύνη για το καθεστώς ανισοκατανομής των βαρών του ‘’προσφυγικού-μεταναστευτικού. Όμως η ανισοκατανομή υπάρχει και σε άλλα επίπεδα. Κοιτάζουμε το πρόγραμμα ‘’ανάπτυξης και ανθεκτικότητας’’-Ελλάδα 2.0 που συνιστά την τρέχουσα χρηματική ενίσχυση για δημόσια έργα και τους πίνακες του προγράμματος που είναι αναρτημένοι στο διαδίκτυο, που φαίνεται ανάγλυφη η ανισότητα. Αναφέρονται εντάξεις χρηματοδότησης 11 έργων στην Ρόδο κόστους 28,05 εκ. ευρώ και στην Κω 6 έργα κόστους 6,39 εκ. Η αναλογία είναι 27,85/6,39=4,36 υπερ. της Ρόδου όταν η πληθυσμιακή αναλογία είναι 125.000/37.000=3,4. Από πού προκύπτει λοιπόν το όφελος της Κω; Που μπορούμε να δούμε τον διπλασιασμό των κονδυλίων και την ισοτιμία μεταξύ των νησιών στην περιφερειακή πολιτική;

---Το δεύτερο θέμα που αξίζει τον σχολιασμό μας αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων Κω σε σχέση με τον ΦΟΣΔΑ που είναι ο περιφερειακός διαχειριστικός μηχανισμός τους. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΦΟΣΔΑ Ν. Αιγαίου θα δείτε ότι ενώ για την Ρόδο αναφέρονται 3 έργα σε εξέλιξη στην Κω υπαρχει μόνο μία αναφορά του Γενάρη 2022 για την ΜΕΑ (μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων) Κω Καλύμνου, που δεν έχει προχωρήσει βήμα! Την ίδια στιγμή ο Δήμος Κω πληρώνει την συνδρομή του κανονικά στον ΦΟΣΔΑ και επιπλέον πληρώνει το πρόστιμο της μη προσαρμογής του στην Ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα διαχείρισης απορριμμάτων κυρίως λόγω της μη ολοκλήρωσης της ΜΕΑ, που είναι ευθύνη του Φοσδα δηλ. Περιφέρειας Ν. Αιγαίου! Το γεγονός αφέθηκε σκοπίμως ασχολίαστο από Δήμαρχο και τους συνεργάτες του!

---Δυσκολευόμαστε κάθε φορά να κατανοήσουμε τον ειρμό, την ροή της επιχειρηματολογίας και την συνεπαγωγή των απόψεων του κ. Περιφερειάρχη. Λείπει η ευκρίνεια και η αποδεικτικό ήτα στον πολιτικού λόγο. Δείχνε την αδυναμία του λέγοντας πολλά, πηγαίνοντας από το ένα θεμα στο άλλο καταθέτοντας ασύνδετα συμπεράσματα. Οι ομιλίες του είναι πάντα μεγάλης διάρκειας, λέγοντας και κάποια σωστά πράγματα που χάνονται στην πολυσημία των ομιλιών του. Μπορεί να δίνει πληροφόρηση σε γεγονότα, όμως υστερεί στο κυριότερο σημείο που είναι ο εντοπισμός του κυρίου προβλήματος και της κύριας αντίθεσης των θεμάτων που συζητούνται. Γι αυτό ο λόγος του κουράζει! Απωθεί! Όμως!...

---Έχει όμως την ικανότητα να διαχειρίζεται με επικοινωνιακούς όρους την προβληματική κατάσταση που υπάρχει στα νησιά μας! Καταφέρνει να καλύπτει με πολλά λόγια την απουσία αναπτυξιακού έργου, την ανισοτιμία των επιλογών του, των (σκόπιμων) διακρίσεων του! Καταφέρνει να θριαμβεύει εκλογικά. Αυτό τον οδηγεί στην ευκολία των λόγων! Στην μεγαλοστομία! Στην αλαζονεία. Στην απουσία προετοιμασίας των καταθέσεων του στα πολιτικά όργανα! Όπως στο χθεσινό Δ.Σ. του Δημου μας.

Όσο για το δημοτικό μας συμβούλιο… Εντάξει! Και εδώ όλα πάνε πολύ καλά! Μας λένε.

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS