Νίκος Μυλωνάς: ‘’Aπαράδεκτη η δημοτική διαχείριση απορριμμάτων στην Κω’’

Νίκος Μυλωνάς: ‘’Aπαράδεκτη η δημοτική διαχείριση απορριμμάτων στην Κω’’

‘’Aπαράδεκτη η δημοτική διαχείριση απορριμμάτων στην Κω’’

Α. Στην συνάντηση Δημάρχου και συνεργατών του με τους διευθυντές ξενοδοχείων του νησιού μας αποκαλύφθηκε αβίαστα την ανύπαρκτη πολιτική διαχείρισης των σκουπιδιών στο νησί μας και γενικότερα η αδυναμία της δημοτικής αρχής να χαράξει διαχειριστική πρακτική και να εφαρμόσει μετρά αντιμετώπισης της απαράδεκτης και φέτος περισυλλογής και αποκομιδής των απορριμμάτων στο νησί μας.

Η κατάσταση μιλά μονή της σε όλους τους κατοίκους Κω με τους σωρούς και τα διάσπαρτα σκουπίδια. Πάντας υπάρχουνε προβλήματα λήψης και πρόχειρής αντιμετώπισής της ‘’’αποκλειστικής αυτής αρμοδιότητάς’’ του Δημου μας. Όμως το κακοί παραγίνε. Αυτό φάνηκε στην σύσκεψη όχι από τις ομιλίες του δημάρχου και των υπηρεσιών άλλα από τους 4-5 διευθυντές που μίλησαν και μεταξύ άλλων αποκάλυψαν ότι: α. τα ξενοδοχεία κάνουν ήδη από μονά τους μεταφορά σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ β. κάνουν ήδη όποιο διαχωρισμό τους βολεύει όπως για παράδειγμα χαρτονιού και λαδιών μαγειρέματος; που υπαρχει ιδιώτης διαχείρισης γ. Δεν υπαρχει ιδιώτης διαχειριστής γυαλιών και οργανικών αποβλήτων για παραγωγή κόμποστ και τα κατευθύνουν όλοι στον ΧΥΤΑ ε. Η αποκομιδή από τα ξενοδοχεια τους γίνεται απρογραμματαιστα και οποτε βολευει και οσο μπορει το δημοτικο συστημα αποκομιδής ζ. το αποτέλεσμα είναι τα ξενοδοχεία να αναγκαζονται να παρακαλούν το δημοτικό σύστημα περισυλλογής και το ιδιωτικό διάδοχο σύστημα δίνοντας ‘’μπαξις’’ στους εργαζομένους για να αδειάσουν τα ψυγεία και όχι να τα αφήσουν μισογεμάτα γιατί… δεν προφταίνουν. Σε αυτά εμείς θα προσθέσουμε την απαράδεκτη κατάσταση λειτουργίας του ΧΥΤΑ που δεν είναι τίποτα άλλο από μια χωματερή στην οποία θάβονται με επικάλυψη χώματος τα καθημερινά σκουπίδια μετατρέποντας τον ΧΥΤΑ σε ωρολογιακή περιβαλλοντική βομβά που θα σκάσει στα χεριά κάποιου από τους Δήμαρχου. Όπως έσκασαν στο παρελθόν οι βόμβες των πυρκαγιών και των κατολισθήσεως που αχρήστεψαν τον ΧΥΤΑ 2010-2017.

Β.Ο κ. Δήμαρχος αντί να εξαντλεί την διανοητική του ικανότητα στο να δικαιολογεί την κατάσταση, να την μπερδεύει τα θεματα (πχ μίλησε για την απουσία χωροταξικού σχεδιασμού, το νερό, την φέρουσα ικανότητα στον τουρισμό σαν εξωτερικός παρατηρητής καλά ενώ δημαρχεί 6 χρόνια τώρα, ήταν πρώτος τη τάξη αντιδήμαρχος για 4 χρόνια, γραμματέας ΠΑΣΟΚ όταν τέθηκε στο ραφή το χωροταξικό Δοξιάδη;…), και να μοιράζει ευθύνες σε άλλους είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ να παρουσιάσει μια δέσμη μέτρων αντιμετώπισής της κακής κατάστασης, να βάλει προγραμματισμό και να καθορίσει ελέγχους από πλευράς των υπηρεσιών του και τότε να καλέσει όχι μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και την ευρύτερη κοινωνία να συμμετάσχουν ή να συμμορφωθούν στην νέα πολιτική διαχείρισης των σκουπιδιών επιμερίζοντας καθήκοντα και ευθύνες.

Τότε οι διευθυντές θα μετέφεραν το συγκεκριμένο μνήμα της αλλαγής στους ιδιοκτήτες που παίρνουν τις αποφάσεις για τις δαπάνες. Αντί αυτού ποιος φοβάται τον Δήμο και γιατί όταν η αναξιοπιστία του και η ανεπάρκεια του οδηγέ στη τραγική σημερινή κατάσταση; και όχι .

Γ. Τι νόημα έχει το κάλεσμα των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στη πράσινη πολιτική με αγορά ψυγείων, διαχωρισμό σκουπιδιών, μείωση περιβαλλοντικού βάρους κλπ. της λειτουργίας τους, όταν ο ΔΗΜΟΣ ΚΩ δεν έχει καθορίσει στόχους (πχ πράσινη δημοτική διαχείριση των αρμοδιοτήτων του), διαδικασίες, χρονοδιαγράμματα εφαρμογής νεοτερισμών και αλλαγών και τέλος ελέγχους και επιβολή προστίμων εκ μέρους των Δημοτικών Υπηρεσιών; Με απλά λόγια, χωρίς να έχει ψηφίσει κανονισμό ;

Δ. Απλά η σύσκεψη ήταν για το θεαθήναι τοις ανθρώποις. Η απεύθυνση ήταν στους ψηφοφόρους με στόχο την άμβλυνση και την διασκέδαση των ευθυνών που καθορίζει η κοινωνία στην Δημοτική Αρχή για ανικανότητα, αναξιοπιστία και ανυπαρξία κάλων αποτελεσμάτων στα δημοτικά μας θέματα πάρα το 60% που της έδωσε!. Ο κ. Δήμαρχος αποκάλυψε ακόμη μία φορά το πώς αντιλαμβάνεται την πολιτική του θέση στην κοινωνοί μας. Ο Δήμος δεν είναι πολιτικός μας προϊστάμενος μας με την γενική ευθύνη των αποκλειστικών αρμοδιοτήτων του, άλλα ένας απλός διαμεσολαβητής στα ζητήματα αποκλειστικής. Αντί να κατευθύνει και να ελέγχει, περιορίζεται στο να παρακαλεί και να καλεί τους άλλους (τις επιχειρήσεις εν προκειμένω) να πάρουν μέτρα. Ο κ. Δήμαρχος μη έχοντας τοπική πολιτική διαχείρισης θα ήταν αποτελεσματικότερο οι υπηρεσίες του να ενημερώσουν τα μεγάλα ξενοδοχεία που λειτουργούν στην βάση εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας που (προαπαιτούμενο των οικοδομικών τους αδειών) ότι ξεκινούν . τους ελέγχους!

Δυστυχώς εδώ γίνεται ότι έγινε και με τους βιολογικούς καθαρισμούς των ξενοδοχείων. Οι ξενοδόχοι επέβαλαν την σύνδεση με τον δημοτικό βιολογικό σταθμό που τους βόλευε γιατί έχουν μικρότερο κόστος!

Έτσι τινάχθηκε στον αέρα ο βιολογικός πόλεως Κω. Αυτό γίνεται και με τα σκουπίδια.

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS