Η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω για τη φωτιά της 1ης Ιουλίου - Τι συζητήθηκε

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω για τη φωτιά της 1ης Ιουλίου - Τι συζητήθηκε

Κατεπείγουσα συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και ώρα 19:00 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την Ενημέρωση του Δ.Σ. για την πυρκαγιά της 1ης Ιουλίου 2024 στην ευρύτερη περιοχή ‘’Σταυρού Πέραμα - Καρδάμαινα’’ και τις ενέργειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, παρουσία του διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας κ. Γρηγόρη Μαυρίδη.

Αρχικά η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κα Διονυσία Τελλή -Τσιμισίρη ανέγνωσε στους παρόντες τις επιστολές που απέστειλαν, η υποπρόξενος των Βρετανών σε Ρόδο και Κω κα Ράνια Κοσσιώρη καθώς και εκπρόσωποι της ταξιδιωτικής εταιρείας Jet 2, οι οποίοι μέσω ενός μακροσκελούς κειμένου εξήραν το έργο της συντονιστικής ομάδας, ενώ ευχαρίστησαν για την “εύρυθμη”, όπως την χαρακτήρισαν, εκκένωση της Καρδάμαινας .

Στη συνεχεία τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταρας, ο οποίος μεταξύ άλλων κατά την εισήγηση του παρουσίασε το χρονικό των ενεργειών, Δήμου - Πυροσβεστικής - στρατού και εθελοντών από την έναρξή της φωτιάς έως την κατάσβεσή της. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν καθώς και στην απόφαση του να ενεργοποιήσει την υπηρεσία 112 , ώστε να ενημερώσει τον κόσμο για την εκκένωση της Καρδάμαινας.

Ακόμα ευχαρίστησε τον Στρατό ,τον επιτελάρχη της πυροσβεστικής σώματος κ.Μπαλάφα, την Ελληνική Αστυνομία, την Περιφέρεια, την Έπαρχο, τους Αντιπεριφερειάρχες και τους εθελοντές για την παρουσία τους και τον “καθοριστικό¨ τους ρόλο. Στην ομαλή εκκένωση “Αναδείχθηκε η Κως της συνεισφοράς και η Κως της συνεργασίας” , είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικηταράς.

Ο Διοικητής της πυροσβεστικής με τη σειρά του, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, έκανε αποτίμηση ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στην κατάσβεση της φωτιάς. Ακόμα αναφέρθηκε στους δυνατούς Βόρειο - δυτικούς ανέμους που κατέστησαν τη φωτιά εκτός ελέγχου, τονίζοντας ότι μέχρι ενός σημείου η φωτιά είχε ελεγχθεί με την αρχική αναζωπύρωση να οφείλεται, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πιθανότατα από κάποιοι κουνέλι το οποίο είχε πάρει φωτιά και τη μετέφερε σε άλλα σημεία. Ο κ. Μαυρίδης ακόμα τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή ζήτησε να σηκωθούν εναέρια μέσα αλλά αρχικά μόνο ένα ελικόπτερο κατέστη δυνατό να συνδράμει. Ακόμα εξιστορώντας το ιστορικό της πυρκαγιάς, τόνισε ότι δεν κάηκε κανένα σπίτι, ούτε πάρα πολλά δέντρα τονίζοντας ότι του χρόνου το μεγαλύτερο ποσοστό των καμένων περιοχών θα είναι ξανά πράσινο. “ Ο σκοπός που είμαστε εδώ , είναι να δούμε τι πήγε λάθος και να το διορθώσουμε. Η Κως νίκησε. Πρέπει να φτιάξουμε τις συνθήκες να γίνουμε καλύτεροι” ,είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης, κλείνοντας την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κ . Νικηταράς εν συνέχεια ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βρεθούν στην Κω Μηχανικοί του ΦΟΔΣΑ για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ.

Ακόμα δήλωσε ότι με δική του εντολή τα απορρίμματά εναποτέθηκαν για 48 ώρες προσωρινά στο παλιό Λατομείο, ενώ από σήμερα η εναπόθεση θα πραγματοποιείται προσωρινά και μεταβατικά στο 1ο κύτταρο, στον παλιό ΧΥΤΑ, μέχρι την αποκατάσταση του.

Να αναφέρουμε ότι τα μηχανήματα συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιχωμάτωση στον ΧΥΤΑ ώστε να περιοριστεί η ζημιά που έχει προκληθεί στο σημείο.

Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής κ. Ηλίας Σιφάκης, κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη μη έγκαιρη ενημέρωση των εθελοντών, ενώ παράλληλα καταλόγισε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή για το γεγονός ότι η φωτιά ξέφυγε από το αρχικό σημείο του Σταυρού το Πέραμα και “κατέκαψε” μια τεράστια έκταση, καταστρέφοντας το ΧΥΤΑ ως τις παρυφές της Καρδάμαινας. Ακόμα σε έντονο ύφος εξαπέλυσε πυρά κατά του κ. Καμπουράκη - Υπεύθυνου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κω, λέγοντας ότι ο ΧΥΤΑ δε διαθέτει άδεια πυρασφάλειας.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κω κα Κική Μάκρη, αρχικά ευχαρίστησε τους εθελοντές για την αλληλεγγύη τους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι συγκεκριμένο σχέδιο για παρόμοιες καταστάσεις δεν υπήρξε ούτε υπάρχει. « Έπρεπε πριν καλείτε τους τουρίστες κατά χιλιάδες να παραθερίσουν στο νησί, να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, όχι μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πράξη. Να έχει εξοπλιστεί ο Δήμος με όλα τα εργαλεία, τα μέσα, τους μηχανισμούς και τις υποδομές προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις. Αλίμονο να συμβεί κάτι παρόμοιο στη Ζιά», τόνισε ότι όλα τα μέτρα που έχει παρουσιάσει η δημοτική αρχή είναι μέτρα καταστολής και όχι μέτρα πρόληψης.

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΩ.

ADVERTORIALS