Έπαρχος Κω - Νισύρου: Ο Δήμαρχος Κω γνώριζε τι ψήφιζε για τη μεταφορά των σκουπιδιών από την Κάλυμνο στον ΧΥΤΑ της Κω - Δείτε τα έγγραφα

Έπαρχος Κω - Νισύρου: Ο Δήμαρχος Κω γνώριζε τι ψήφιζε για τη μεταφορά των σκουπιδιών από την Κάλυμνο στον ΧΥΤΑ της Κω - Δείτε τα έγγραφα

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η Έπαρχος Κω –Νισύρου, Κωνσταντίνα Σβύνου, με τη συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Παιδείας κ Δια βίου μάθησης ,κ. Κρητικού Ιωάννη και Ψηφιακής Ανάπτυξης κ. Ναβροζίδη Χαράλαμπου.

Η κ. Σβύνου έδωσε στη δημοσιότητα τα έγγραφα τα οποία είχε υπογράψει ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, λέγοντας πως ψευδώς αναφέρει ότι δεν είχε ερωτηθεί ουδέποτε για τη μεταφορά των σκουπιδιών της Καλύμνου στον ΧΥΤΑ της Κω.

Η κυρία Σβύνου έδωσε στους δημοσιογράφους έγγραφα που απεστάλησαν από τον ΦΟΔΣα Νοτίου Αιγαίου στον Δήμαρχο Κω, αποδεικνύοντας σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εισήγησή της, ότι ο Δήμαρχος Κω γνώριζε τι ψήφιζε.

Η κ. Σβύνου δήλωσε χαρακτηριστικά:

« Ο Δήμαρχος Κω είχε πλήρη γνώση του σχεδίου, γνώριζε τι ψήφιζε''.

Στα έγγραφα που ακολουθούν, σύμφωνα με την κ. Σβύνου, υπάρχει η πρόταση ένταξης στις διατάξεις του νόμου 3389 / 2005 του έργου « Μονάδες Ολοκληρωμένης Ανακύκλωσης και Ανάκτησης Αποβλήτων Δήμων Κω και Καλυμνίων», με την παρακάτω πρόταση:

''Τα υπολείμματα επεξεργασίας της ΜΠΑΑα Καλύμνου Θα οδηγούνται προς περαιτέρω επεξεργασία στην ΜΑΑα Κω. Ή πρόταση υλοποίησης μονάδας προεπεξεργασίας στην Κάλυμνο εξυπηρετεί την μείωση ποσότητας που οδηγείται τελικώς στη μονάδα της Κω σε ποσοστό κατ’ εκτίμηση του 50%, μειώνοντας σημαντικά το αντίστοιχο κόστος και τελικά το συνολικό κόστος διαχείρισης''.

Ακόμα η κ. Σβύνου τόνισε ότι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ουδέποτε δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Δήμαρχο Κω σχετικά με κάποια εισήγηση πριν την ψήφιση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, ενώ ούτε η ίδια καλέστηκε από τον Δήμαρχο Κω να καθίσει στο ίδιο τραπέζι σχετικά με το παραπάνω θέμα, λέγοντας ότι δεν ξεκίνησε η περιφέρεια τα δημόσια κατηγορώ μέσω δελτίων τύπου.


Η έπαρχος Κω – Νισύρου  αναφέρθηκε στις επενδύσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο νησί της Κω από τη στιγμή που ο ΧΥΤΑ Κω, θα περάσει στα χέρια της περιφέρειας (3 Σεπτεμβρίου 2024), τονίζοντας ότι  θα εκσυγχρονιστεί και θα αποκτήσει άλλα 10 χρόνια ζωής και τότε θα δέχεται τα απορρίμματα της Καλύμνου, η οποία είναι και η δική τους θέση, πρώτα θα φτιαχτεί ο Χυτά της Κω και μετά τα απορίμματα της Καλύμνου θα έρχονται στο νησί της Κω.  

Να σημειωθεί ότι η κ. Σβύνου αναφέρθηκε και στα προβλήματα του ΧΥΤΑ, στον οποίο δε λειτουργεί ούτε η πυρασφάλεια από το 2015, όπως σημείωσε.

IMG-aafb4228b1b95c0081fbe11b464256a6-V.jpg

IMG-f7da0e9198ca52c2927ef33d30f7a06a-V.jpg

IMG-358b8b45ae045aecb87b64006be14e09-V.jpg

IMG-4e4850b8eb673366921c1498205a6b1d-V.jpg

Μεταξύ άλλων η Έπαρχος Κω- Νισύρου αναφέρθηκε στο χρονικό δημιουργίας του ΦοΔΣΑ, τονίζοντας ότι η κεντρική εξουσία πήρε τις αρμοδιότητες από τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και τις έδωσε στον 2ο βαθμό αυτοδιοίκησης γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν ανταποκρίθηκαν στα όσα ορίζει η νομοθεσία, με αποτέλεσμα να πληρώνει το ελληνικό κράτος υπέρογκα πρόστιμα.

«Ο Δήμαρχος Κω δεν έκανε τίποτα από όσα έπρεπε να κάνει. Στην πρόταση του ΦΟδΣΑ δεν έκανε ούτε καν διαβούλευση» δήλωσε ο κ. Κρητικός, τονίζοντας παράλληλα ότι θα μπορούσε ο δήμαρχος να μην πει ψέματα και να δηλώσει ότι απλά του διέφυγε το τι ψήφιζε, λέγοντας χαρακτηριστικά «έτσι κάνουν οι ηγέτες».

Ο κ. Κρητικός καυτηρίασε τη στάση του Δημάρχου αναφέροντας ότι δεν είναι ηγέτης, λέγοντας μάλιστα ότι έχασε την ευκαιρία να φανεί ενωτικός, αντίθετα μπήκε στο κάδρο αυτών που προκαλούν προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Ανάπτυξης κ, Χαράλαμπος Ναβροζίδης, μεταξύ άλλων, εξαπέλυσε πυρά κατά του Δημάρχου, λέγοντας ότι η Δημοτική Αρχή «έπεσε από τα σύννεφα» καθώς ο Δήμαρχος δεν ενημέρωσε την παράταξή του, για το τι ψήφισε. Αναφέρθηκε και στον λόγο που δεν παρευρέθηκαν στη συνάντηση του δημάρχου με τους φορείς, σημειώνοντας ότι και η συμμετοχή των φορέων ήταν πολύ μικρή, ενώ αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση στον ΧΥΤΑ, έκανε λόγο για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, λόγω των σκουπιδιών και της κακής λειτουργίας του ΧΥΤΑ.


Ακόμα, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων των δημοσιογράφων για το αν θα γίνει κάποια επίσημη καταγγελία, σχετικά με τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, οι συνεντευξιαζόμενοι απάντησαν ότι προέχει η σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ και όχι η απόδοση ευθυνών στην παρούσα φάση, ενώ σε ερώτηση για το γιατί δεν έχουν καθίσει όλοι οι αρμόδιοι στο τραπέζι των συζητήσεων για να παρθεί μία απόφαση συλλογικά, για το καλό του νησιού, ο κ. Κρητικός απάντησε ότι στα πέντε χρόνια διακυβέρνησής του δεν έχει καλεστεί ποτέ ως Αντιπεριφερειάρχης από τον Δήμο, για μείζονα ζητήματα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

ADVERTORIALS