Θ. Νικηταράς: Θεωρώ ότι στο πέρασμα του χρόνου θα γίνει επιλογή άλλης λύσης και όχι της μεταφοράς των απορριμμάτων από την Κάλυμνο στην Κω

Θ. Νικηταράς: Θεωρώ ότι στο πέρασμα του χρόνου θα γίνει επιλογή άλλης λύσης και όχι της μεταφοράς των απορριμμάτων από την Κάλυμνο στην Κω

Ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ το μεσημέρι της Τρίτης 13 Αυγούστου, αναφορικά με τα όσα έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά την ανακοίνωση του Δημάρχου Καλύμνου και του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, για μεταφορά των απορριμμάτων της Καλύμνου στην Κω.

Ο Δήμαρχος Κω εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι Δήμος Καλύμνου και ΦΟΣΔΑ, στο πέρασμα του χρόνου, θα σκεφτούν και θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους και την προτεραιότητά τους, στις επιλογές που είχαν προετοιμάσει και αφορούσαν στη δεματοποίηση και στην αποθήκευση των απορριμμάτων στην Κάλυμνο.

Σε ερώτηση του kosnews24 για το ποια θα είναι η στάση του Δημάρχου εάν τελικά προχωρήσει στο μέλλον η μεταφορά των απορριμμάτων από το γειτονικό μας νησί προς την Κω, ο Δήμαρχος τόνισε ότι θα βρεθεί εκεί που πρέπει να είναι μαζί με τους συμπολίτες του, όχι στα μετόπισθεν, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις έτσι ώστε να μην μεταφερθούν τα απορρίματα στην Κω, τονίζοντας παράλληλα πως εάν τελικά αποφασισθεί η δεματοποίηση και η αποθήκευση στην Κάλυμνο, ο κ. Νικηταράς θα είναι ο πρώτος που θα είναι δίπλα στον Δήμο Καλύμνου και στον Περιφερειάρχη έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του εργοστασίου που θα επεξεργάζεται τα απορρίματα στην Κάλυμνο.

Ο Δήμαρχος Κω τόνισε ότι ενημερώθηκε ξαφνικά, εν΄ μέσω της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, στις 29 Ιουλίου, για δηλώσεις που έγιναν, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλύμνου, παρουσία του Περιφερειάρχη και εκπροσώπων του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, περί μεταφοράς τα επόμενα τέσσερα τουλάχιστον χρόνια, των σύμμεικτων απορριμμάτων της Καλύμνου στο ΧΥΤΑ Κω, με τον Δήμαρχο Κω να αναφέρει ότι δεν είχε σχετική ενημέρωση, δηλώνοντας δυσάρεστα ξαφνιασμένος.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν έχει καμία διάθεση αντιδικίας ή τοπικιστικής αντίληψης, πολύ δε περισσότερο χωρίς καμία διάθεση σύγκρουσης Α΄ και Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης, δηλώνοντας όμως παράλληλα ότι η Κως δεν μπορεί να δεχθεί επιπλέον απορρίμματα για πολύ συγκεκριμένους λόγους, τονίζοντας ότι η πιθανότητα μεταφοράς στην Κω των απορριμμάτων της Καλύμνου, καθημερινά, χύδην, με containers και δίχως να έχουν υποστεί καμίας μορφής ανακύκλωση, θα είναι καταστροφική για τον ΧΥΤΑ της Κω και θα μικρύνει ακόμα περισσότερο τη διάρκεια ζωής του, αφού υπολογίζεται ότι θα μεταφέρονται τουλάχιστον 10.000 τόνοι ετησίως.

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις του ΦΟΣΔΑ ο Δήμαρχος Κω τόνισε ότι προκαλούν προβληματισμό και δημιουργούν, άστοχα, μια εστία προβλημάτων που φέρνει σε αντιπαράθεση θεσμούς και τοπικές κοινωνίες.

Ο Δήμαρχος Κω κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι ουδέποτε ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο μεταφοράς των σκουπιδιών της Καλύμνου στην
Κω, ούτε ψήφισε για μεταφορά των σκουπιδιών από την Κάλυμνο στην Κω.


Ο κ. Νικηταράς δήλωσε ότι σε εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ, αποφασίστηκε από το Δήμο Καλυμνίων η δεματοποίηση και αποθήκευση των απορριμμάτων, ως ενδιάμεση λύση, μέχρι να υλοποιηθεί η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Για αυτό το λόγο, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, σε ανάρτηση του στις 13.05.2022,μετά από συνάντηση του με τον τότε Δήμαρχο Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη, ότι προκρίνεται η δεματοποίηση για το Δήμο Καλυμνίων.

Χρονικά, μετά από αυτό, τον Αύγουστο του 2022, ψηφίστηκε το ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου, με τον Δήμαρχο Κω να αναφέρει ότι για τη δική του θετική ψήφο στο ΠΕΣΔΑ, είχε εκ των προτέρων αξιολογηθεί ως καθοριστική παράμετρος, η απόφαση για τη δεματοποίηση και αποθήκευση των απορριμμάτων στην Κάλυμνο και όχι η μεταφορά τους

Ο κ. Νικηταράς συμπλήρωσε ότι ενώ ο σχεδιασμός στην Κάλυμνο αφορούσε αποκλειστικά τη δεματοποίηση και την αποθήκευση εκεί των απορριμμάτων, έως και την κατασκευή της μόνιμης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), ξαφνικά, δίχως κανένα διάλογο αποφάσισαν να αλλάξουν τον εγκεκριμένο σχεδιασμό, να παραβιάσουν τη λογική της πραγματικότητας και να δημιουργήσουν ένταση στην κοινωνία.

DSC_1896_copy_1600x1067.jpg


Το δεύτερο σκέλος της συνέντευξης τύπου του κ. Νικηταρά αφορούσε τη χθεσινή συνέντευξη τύπου της Επάρχου Κω - Νισύρου και των Αντιπεριφερειαρχών Κρητικού - Ναβροζίδη, με τον κ. Νικηταρά να τονίζει ότι δεν τον αγγίζουν οι προσωπικές επιθέσεις που έγιναν προς αυτόν, ούτε πρόκειται να απαντήσει καθώς είναι οπλισμένος με υπομονή.

Ο κ. Νικηταράς αναφέρθηκε στα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η Έπαρχος Κω - Νισύρου τα οποία σύμφωνα με τον Δήμαρχο δεν αναφέρουν ότι ψήφισε την μεταφορά των σκουπιδιών από την Κάλυμνο στον ΧΥΤΑ Κω αλλά, μετά από χρόνια, τη μεταφορά των υπολλειμάτων ανακύκλωσης που θα γίνεται στην Κάλυμνο, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει μετά από δέκα χρόνια και δεν θα αφορά απορρίμματα αλλά υπολείμματα της ανακύκλωσης, τα οποία θα επεξεργάζονται ακόμα μια φορά στο εργοστάσιο που θα έχει δημιουργηθεί στην Κω και μετά θα χρησιμοποιούνται ως καύσιμο.

Ο κ. Νικηταράς τόνισε ότι τα επόμενα 4 χρόνια πάνω από όλους και όλα θα βάλει το καλό του τόπου και παρά τα όσα έχουν ειπωθεί θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι για το καλό της Κω, τόσο με τον Περιφερειάρχη όσο και με την Έπαρχο Κω - Νισύρου και τους Αντιπεριφερειάρχες.

Για να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου, πατήστε εδώ

ADVERTORIALS