ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Υποχώρηση της Κυβέρνησης στην «τουριστική επένδυση τέρας» στην Αστυπάλαια

ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Υποχώρηση της Κυβέρνησης στην «τουριστική επένδυση τέρας» στην Αστυπάλαια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗ


Νίκη Αστυπάλαιας και Νικητιάδη στη Βουλή για την «τουριστική επένδυση τέρας» στο νησί.

Την υποχώρηση της Κυβέρνησης στην «τουριστική επένδυση» στην Αστυπάλαια, μετά από την κοινοβουλευτική πίεση κατά του Υφυπουργού, του Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Νικητιάδη και τη σύσσωμη αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου Αστυπάλαιας, ανακοίνωσε ο Υφυπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ταγαράς κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής. Η επίκαιρη ερώτηση συζητήθηκε τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Ο κ.Νικητιάδης κατά την τοποθέτηση του υπογράμμισε πως, η Αστυπάλαια είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου, της Δωδεκανήσου, ένα μικρό νησί που κατάφερε να διατηρήσει το νησιώτικο χρώμα και είναι γνωστή ως η  «Πεταλούδα του Αιγαίου», λόγω του σχήματός της, με ένα υπέροχο κάστρο, ζωντανό κάστρο και με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Η ανάπτυξη του νησιού έχει εστιάσει τα τελευταία χρόνια στον τουρισμό και το νησί πέτυχε να αποφύγει τον λεγόμενο μαζικό τουρισμό και να επικεντρωθεί στον ποιοτικότερο τουρισμό. Ο Γιώργος Νικητιάδης έκανε αναφορά στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού από την Αστυπάλαια το 2022 που μεταξύ άλλων είχε τονίσει πως «Αυτό το οποίο γίνεται εδώ, σε αυτό το όμορφο νησί του Αιγαίου, στην Πεταλούδα του Αιγαίου, είναι πραγματικά μια επανάσταση, μια επανάσταση πραγματική για την πράσινη μετάβαση». Την ίδια ώρα όμως η Κυβέρνηση σημείωσε ο κ. Νικητιάδης «Την ώρα που είναι σε εξέλιξη το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του νησιού, υποβάλλουν οι επενδυτές αίτημα στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ -αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου - για κατασκευή εκτός οικισμού είκοσι χιλιάδων τετραγωνικών εντός είκοσι εννέα στρεμμάτων. Η εισήγηση είναι θετική και έρχεται σε εσάς, προκειμένου να υπογράψετε. Τι να υπογράψετε; Να γίνουν διακόσιες βίλες εκτός των δύο οικισμών του νησιού. Ο στόχος είναι σαφής. Προσπαθούν να υφαρπάσουν μια απόφαση του Υπουργείου σας που θα προκαταβάλει αύριο το πολεοδομικό σχέδιο του νησιού, ώστε να ενταχθεί η επένδυση και σε αυτό. Είναι προφανές ότι κάποιος αόρατος δάκτυλος κατάφερε τόσο πολύ γρήγορα να εγκριθεί η επένδυση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, όταν για το μεταφορικό ισοδύναμο, για παράδειγμα, δύο χρόνια καθυστερούν τα Υπουργεία σας να αποδώσουν τις αποζημιώσεις. Εδώ για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα σε χρόνο “dt” ελήφθησαν αποφάσεις».

 Στην απάντηση του μεταξύ άλλων ο κ. Ταγαράς υπογράμμισε πως : «Ήδη έχει επιστραφεί, δεν έχει υπογραφεί από την πλευρά μου για να επαναξιολογηθεί με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο όπου τότε και διά μέσου αυτού θα έχουν εκφραστεί όλοι οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία ολόκληρη και θα έχει τελικά κριθεί από πλευράς ασφάλειας δικαίου, αλλά και τήρησης κανόνων και αρχών ως Προεδρικό Διάταγμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Ο κ. Νικητιάδης στη δευτερολογία σημείωσε πως χαιρετίζει την απόφαση του κ. Ταγάρα να επιστρέψει τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου και υπογράμμισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αστυπάλαιας που μπορούν να οδηγήσουν το νησί σε μια ποιοτική τουριστική ανάπτυξη.

ADVERTORIALS