Δήμαρχος Κω για το νέο νοσοκομείο Κω: Δεν δεχόμαστε από τον οποιοδήποτε να βάζει την Κω στο στόχαστρο

Δήμαρχος Κω για το νέο νοσοκομείο Κω:  Δεν δεχόμαστε από τον οποιοδήποτε να βάζει την Κω στο στόχαστρο

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, σήμερα Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στα τοπικά ΜΜΕ, σχετικά με τις εξελίξεις για το νέο Νοσοκομείο Κω.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Κω ανέφερε, ότι τις τελευταίες ημέρες, μέσω αναρτήσεων και δημοσιευμάτων, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί μια εντελώς εσφαλμένη εντύπωση, σε σχέση με όσα αφορούν στην προσπάθεια για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου στην Κω.

Επίσης, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο αναφορικά με τα όσα δήλωσε στα ΜΜΕ της Ρόδου ότι ο  Δήμος της Κω, ως συντονιστής, δεν έχει ετοιμάσει τον φάκελο για το νέο νοσοκομείο Κω, με αποτέλεσμα η περιφέρεια να  καθυστερήσει  το πρόγραμμα για τη Δημόσια Υγεία, πάνω από 15 μήνες. 

Ο κ. Νικηταράς μέσω της σημερινής συνέντευξης θέλησε να ενημερώσει τον  Κωακό λαό με αίσθημα ευθύνης, όπως είπε, σημειώνοντας τις ενέργειες που έκανε ο Δήμος Κω για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου.

Το 2022, ο Δήμος Κω ,είπε ο κ. Νικηταράς, παραχώρησε στο νοσοκομείο Κω δημοτική έκταση 34.6 στρεμμάτων στην περιοχή «Λινοπότης», για την ανέγερση νέου νοσοκομείου,  τονίζοντας ότι ο ρόλος και η ευθύνη του Δήμου τελειώνει εκεί, αφού οτιδήποτε πέραν αυτού δεν είναι δική του αρμοδιότητα, αλλά των Κτιριακών Υποδομών  ΑΕ, οι οποίες ανέλαβαν τη διερεύνηση καταλληλότητας της έκτασης για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου, καθώς και την προμελέτη αυτού και είναι αυτές που διαχειρίζονται τον φάκελο σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Αναφέρθηκε στη συμβολή του Δήμου Κω, αν και δεν ήταν δική του αρμοδιότητα, όπως τόνισε, στη λήψη εγκρίσεων, όπως έγκριση από Αρχαιολογία, έγκριση μη δασικής έκτασης, ΟΤΕ, Πολιτική Αεροπορία, ΔΕΥΑΚ, ΔΕΔΔΗΕ, Γεωτεχνική μελέτη, προσωρινή οριοθέτηση ρέματος, Πρότυπες Περιβαλλοντικές δεσμεύσεις για την οριοθέτηση του ρέματος, Πρότυπες Περιβαλλοντικές δεσμεύσεις για τα έργα του ρέματος, ειδική οικολογική αξιολόγηση για την ανέγερση του νοσοκομείου. 

Ηδη  συντάσσεται η στατική και η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη του κτιρίου, αφού ο Δήμος Κω έγκαιρα παρέδωσε τη γεωτεχνική μελέτη και το οικοδομήσιμο τμήμα του γηπέδου, μέσω έγκρισης της προσωρινής οριοθέτησης του ρέματος, διαδικασία που επίσης επιμελήθηκε ο Δήμος μας. Ο προϋπολογισμός του έργου ενδέχεται να ανέλθει συνολικά σε περίπου 25 εκ. υπογγραμμίστηκε από τον κ. Νικηταρά. 

 Στη συνέχεια ο Δήμαρχος της Κω αναφέρθηκε στη δημοσίευση της πρόσκλησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με πίστωση 8 εκ. € .

 Συγκεκριμένα, στις 26 Ιουνίου 2024, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δημοσίευσε την πρόσκληση με τίτλο «Επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου υποδομών υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» με πίστωση 8 εκ. € και όχι 15 εκ. €  όπως ακούστηκε πριν δύο χρόνια . Η πρόσκληση αυτή,  ανέφερε ο κ.  Νικηταράς, δεν απευθύνεται αποκλειστικώς και μόνον στην κατασκευή του νέου Νοσοκομείου της Κω, αλλά αφορά υποδομές υγείας σε όλο το νότιο Αιγαίο και επομένως μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και άλλοι φορείς (Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ κλπ) για την αντιμετώπιση αναγκών τους στον τομέα της υγείας και τόνισε ότι το ποσό της πρόσκλησης δεν επαρκεί για την κάλυψη του συνολικού κόστους κατασκευής του νέου Νοσοκομείου, ακόμη και δίχως την αφαίρεση ποσών που ενδέχεται να κατευθυνθούν σε άλλες προτάσεις που θα υποβληθούν.

 Όσοι μιλούν για 15 εκατομμύρια θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικοί. Αυτό δεν είναι μομφή, όταν όμως αποτιμούμε την πραγματικότητα δεν επιτρέπονται ανακρίβειες,  8 εκατομμύρια είναι, για όλο το Νότιο Αιγαίο και όχι μόνο για την Κω, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νικηταράς.  

Ο Δήμαρχος της Κω τόνισε χαρακτηριστικά το ρητορικό ερώτημα "ποιος άργησε στο ραντεβού είναι ένα και μοναδικό.Οι έχοντες τη θεσμική ευθύνη, η ΚΤΥΠ, τo υπουργείο Yγείας και η Περιφέρεια, αυτοί έχουν το ραντεβού και όχι ο Δήμος. Φαίνεται ότι η Κως έχει στοχοποιηθεί από την αρχή αυτής της δημοτικής αρχής και έχει γίνει το μαύρο πρόβατο, είτε από αυτούς που κατοικούν στην Κω, είτε έξω από την Κω.  

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι δεν έχουμε καμία απολύτως ευθύνη, προς τιμή ημών και υμών (κωακού λαού) δώσαμε γη, ε όχι να μας ζητούν και τα ρέστα. Μάλλον η κακή συνεννόηση στο ραντεβού, άλλους αφορά και όχι εμάς.  Δεν δεχόμαστε από τον οποιοδήποτε να βάζει την Κω στο στόχαστρο. 

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη

ADVERTORIALS