Δελτίο Τύπου της περιφερειακής παράταξης «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ»
Τι σας θυμίζει ΞΑΝΑ το «Ντροπή» … ;
Η πρόσφατη ιστορία της χώρας μας δεν ξεκινά από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΔΥΣΤΥΧΩΣ τη θεωρούσαν (και τη θεωρούν !) «τσιφλίκι» τους, ώστε να έχουν το «δικαίωμα» να διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα, να αδειάζουν τα ταμεία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα, καταχρεωμένη να πρέπει να ενταχθεί σε μνημονιακό καθεστώς και σε δημοσιονομικό έλεγχο από τους «θεσμούς».
Μία από τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν και προ-υπογράφηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά με τους δανειστές μας ήταν η ενοποίηση διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ίσχυαν στα νησιά του Αιγαίου.
Η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ υλοποίησε αυτές τις δεσμεύσεις, καταλήγοντας στην άρση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά ΠΑΡΟΔΙΚΑ, μέχρι να βγει η χώρα μας από τον στενό δημοσιονομικό κλοιό. Με τη συνετή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις θυσίες των Ελλήνων και των Ελληνίδων, μαζεύτηκε το «μαξιλάρι» των 37 δις ευρώ, που ρύθμισε το χρέος και έβγαλε τη χώρα μας από το καθεστώς της χρεοκοπίας. Η Ελλάδα κρατήθηκε όρθια και τελικά το 52% του πληθυσμού θυμάται ότι το 2019 διαβιούσε σε καλύτερες συνθήκες από ό,τι σήμερα (έρευνα της Metron Analysis).
Και όλη αυτή η πρεμούρα της Περιφερειακής αρχής για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δε γίνεται γιατί θέλουν να αποκαταστήσουν την αδικία που οι ΔΙΚΕΣ τους κυβερνήσεις στο παρελθόν επέφεραν στους νησιώτες και τις νησιώτισσες, βάζοντας την Ελλάδα στα πέτρινα μνημονιακά χρόνια, αλλά γιατί έτσι κι αλλιώς η χώρα μας είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να ενσωματωθεί με την Ευρωπαϊκή οδηγία για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, της οποίας η προσπάθεια κατοχύρωσης ξεκίνησε ήδη από το 2018 (επί ΣΥΡΙΖΑ)! Με το άρθρο 120 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ επιτρεπόταν στην Ελλάδα η εφαρμογή τέτοιων πολιτικών ήδη από ΤΟΤΕ. Σήμερα πια, με την Οδηγία (ΕΕ) 2022/542, άρθρο 104/2 η Ελλάδα μπορεί «να εφαρμόζει .. συντελεστές έως 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα». Έπρεπε όμως ήδη να έχει προηγηθεί η ενσωμάτωσή της στην εθνική έννομη τάξη, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από 1/1/2025. Και ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει γιατί η Ελλάδα δεν έχει προβεί ακόμα σε αυτές τις διαδικασίες, το υπουργείο οικονομικών «ψάχνει» δημοσιονομικό χώρο. Αν τώρα δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, πώς υπήρχε στην τότε χρεοκοπημένη Ελλάδα των μνημονίων;
Στην ερώτηση «Αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν χρεοκοπήσει την Ελλάδα, θα αναγκαζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ;» όλοι ξέρουν ότι η απάντηση είναι ΟΧΙ.
Μην κουνάτε λοιπόν σε εμάς το δάκτυλο! Το «Ντροπή, τα νησιά αδικήθηκαν, κακοποιήθηκαν» απευθύνετε σε ΕΣΑΣ, που πληγώσατε για χρόνια ακόμα και τον τουρισμό στα νησιά μας. Τουλάχιστον τώρα, σε αυτό το καθεστώς αβάστακτης ακρίβειας, ζητάμε – από καιρό τώρα- να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, που απωλέστηκαν λόγω της νοοτροπίας, ότι η νομιμοφάνεια επιτρέπει στις διοικήσεις, από τη μία να διασπαθίζουν δημόσια κονδύλια και από την άλλη μέσω προπαγάνδας να διαστρεβλώνουν την αλήθεια και την ίδια την ιστορία.
Από το Γραφείο Τύπου
31/3/25