Ο Μιχάλης Κώστογλου, πρόεδρος του ΕΦΕΕΒΣΔ, μιλάει στο kosnews24 - Τι αναφέρει για τα προβλήματα στην αγορά, λόγω έλλειψης προσωπικού

Ο Μιχάλης Κώστογλου, πρόεδρος του ΕΦΕΕΒΣΔ, μιλάει στο kosnews24 - Τι αναφέρει για τα προβλήματα στην αγορά, λόγω έλλειψης προσωπικού

Στo kosnews24 μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Κώστογλου, αναφορικά με την πρόθεση αρκετών επιχειρήσεων του νησιού να κλείνουν τα καταστήματά τους μια φορά την εβδομάδα λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς βάσει του νόμου οι εργαζόμενοι πρέπει να απασχολούνται 40 ώρες την εβδομάδα και όχι παραπάνω.

«Ο νόμος που αναφέρετε δεν είναι νέος. Είναι ένας νόμος που έχει κατακτηθεί με αγώνες και προσπάθειες από όλους τους παραγωγικούς φορείς. Απαγορεύεται δηλαδή κάποιος να απασχοληθεί πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα. Το πρόβλημα όμως το οποίο υπάρχει και στο δικό μας νησί, είναι η ιδιαίτερα μειωμένη προσφορά εργασίας η οποία καθιστά αδύνατη τη λειτουργία επί επταημέρου, όλων των επιχειρήσεων. Αυτό που είχαμε πει και τότε, πέρα από αυτόν τον νόμο που υπάρχει ορθώς, είναι ότι υπάρχουν άλλες διατάξεις που αφορούν μη μισθολογικά θέματα των εργαζομένων, οι οποίες χρονολογούνται έναν αιώνα πίσω και αυτές επιβάλλουν σήμερα μια λειτουργία που όπως καταλαβαίνετε μετά από 70, 80, 90 χρόνια δεν μπορεί να υπάρξει.» δήλωσε ο κ. Κώστογλου, ενώ συμπλήρωσε ότι μια επιχείρηση δεν έχει τη δυνατότητα να απασχολεί έναν μάγειρα παραδείγματος χάριν σε σπαστό ωράριο καθώς ο νομός την υποχρεώνει να έχει άλλον το πρωί κι άλλον το βράδυ.

Ο κ. Κώστογλου τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν οι υφιστάμενοι νόμοι, τουλάχιστον για φέτος, ενώ αλλαγές στην Κω θα μπορούσαν να προκύψουν μόνο αν υπήρχε κλαδική τοπική σύμβαση, που σημαίνει ότι εργοδότες και εργαζόμενοι θα πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συναποφασίσουν.

Δεν υπάρχουν ταμειακές μηχανές στην αγορά

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου τόνισε ότι υπάρχουν τρομερά προβλήματα με τη χρήση των POS, χαρακτηρίζοντας τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν στην αγορά.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι γίνεται ορθά μια προσπάθεια από την πολιτεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής, χωρίς όμως να υπάρχουν τα τεχνικά μέσα για να επιτευχθεί αυτή η προσπάθεια.

“Ζητούνται νέα POS να συνδέονται με τις ταμειακές μηχανές αλλά νέα POS δεν υπάρχουν. Ζητούνται νέες ταμειακές στην εστίαση, αλλά νέες ταμειακές μηχανές δεν υπάρχουν. Υπάρχουν πάρα πολλά τεχνικά προβλήματα τα οποία καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή των μέτρων, στην αρχή της τουριστικής σεζόν. Υπάρχει ένας έντονος εκνευρισμός στην αγορά και από τους τεχνικούς που φτιάχνουν τις ταμειακές, διότι δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τόσο κόσμο και συνάμα δεν υπάρχουν διαθέσιμες νέες ταμειακές μηχανές στην αγορά.”

ADVERTORIALS