Πως προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Κω, Ρόδου, Σύμης και Καρπάθου με την υπόλοιπη χώρα

Πως προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Κω, Ρόδου, Σύμης και Καρπάθου με την υπόλοιπη χώρα

Ρεπορτάζ

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
https://ypodomes.com/

Τον Οκτώβριο πρόκειται να ολοκληρωθεί η έρευνα βυθού που τρέχει ο ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων στο τμήμα Ρόδος – Κάρπαθος. Θα έχει προηγηθεί νωρίτερα η ολοκλήρωση της έρευνας για τα τμήματα Κόρινθος – Κως και Κως – Ρόδος. 

Με τα έργα που προγραμματίζει ο ΑΔΜΗΕ, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο ηπειρωτικό σύστημα 6 αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα. Πιο συγκεκριμένα, θα αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Ρόδου (και εμμέσως της Χάλκης που συνδέεται με τη Ρόδο με υποβρύχιο καλώδιο Μέσης Τάσης), της Καρπάθου (και της Κάσου που διασυνδέεται με υποβρύχιο καλώδιο Μέσης Τάσης), της Σύμης, των Κω – Καλύμνου (και εμμέσως της Ψερίμου της Τελένδου, της Νισύρου, της Τήλου, της Λέρου, των Λειψών και του Γυαλιού), της Πάτμου και των Αρκιών (και του Μαραθίου που διασυνδέεται με υποβρύχιο καλώδιο Μέσης Τάσης).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2,048 δις ευρώ και πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2029.

Σε σχέση με τη διασύνδεση του ΒΑ Αιγαίου, έχει ολοκληρωθεί η έρευνα βυθού για την όδευση Σκύρος – Εύβοια και έχει εκκινήσει η έρευνα βυθού για τις οδεύσεις Λέσβος – Σκύρος, Λήμνος – Λέσβος, Λήμνος – Θράκη, Λέσβος – Χίος, Χίος – Σάμος, Σάμος – Κως οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν επίσης τον προσεχή Οκτώβριο.

Η διασύνδεση του Βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2030, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 1,208 δισ. ευρώ και αποτελεί συνέχεια του έργου  της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων.

Με το σύστημα υποβρύχιων και χερσαίων καλωδίων που θα εγκατασταθούν, θα ενταχθούν στο διασυνδεδεμένο σύστημα 8 αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα – της Λήμνου, του Άγιου Ευστρατίου, της Σκύρου, της Λέσβου, της Χίου (Ψαρών), της Σάμου (Φούρνων – Θύμαινας), της Ικαρίας και του Αγαθονησίου. 

Σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ, με την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων η Κως, η Ρόδος και η Κάρπαθος θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω Κορίνθου, σε δύο φάσεις. Αντίστοιχα, η διασύνδεση του βορειανατολικού Αιγαίου θα περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο, και θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2023 ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην ανάθεση των μελετών και των αναγνωριστικών ωκεανογραφικών – βυθομετρικών ερευνών για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και τον Νοέμβριο του 2023 για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Οι μελέτες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ωρίμανση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που δρομολογεί ο Διαχειριστής μέχρι το τέλος της δεκαετίας, στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος.

Επιπρόσθετα τον Απρίλιο αναρτήθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Α’ Φάσης της Συμφωνίας Πλαίσιο που αφορά την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής για τις καλωδιακές Διασυνδέσεις των δύο έργων. Η υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

ADVERTORIALS